Здраве и красота

Ползи за здравето от ядките от праскови

Защо не трябва да изхвърляте костилките на прасковите

02.11.2021г. / 05 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Някои плодове имат костилки. Прасковите са сред тях. В костилката се крие ядка. Като много ядки, тя също е ядлива. Нещо повече. Ядката на прасковата е много полезна и съдържа множество здравословни вещества. Това е една добра причина да не я изхвърляте, а да я консумирате. Ето защо.

Какво ще се случи, ако ядете прекалено много кашу

Един от слуховете, които спират много хора да запазят костилката на прасковите, е, че ядката в нея е отровна. Тази теория е базирана на факта, че в костилките на прасковите, черешите и кайсиите се съдържа цианид. Според изданието The Guardian, в ядките на прасковите се съдържа съединението амигладин, което присъства и в семената на ябълките. Амигладинът се разпада до циановодород в тялото при метаболизиране. Цианидът е отрова, която в по-лека концентрация може да доведе до ускорено дишане, учестен пулс, главоболие, замаяност. В по-тежки концентрации води до увреждане на органи, загуба на съзнание, гърчове, смърт.

14 любопитни факта за ядките

Знаейки това, може би бихте се отказали да ядете ядки от праскови. The Guardian, цитиран от healthdigest.com споделя още, че в 1 грам костилка от праскова се съдържат 2,2 милиграма циановодород. Според The National Library of Medicine токсичната граница, до която трябва да достигнете, за да получите симптоми на отравяне е 570 милиграма циановодород.

Как изглеждат 100 калории в ядките

Това означава грубо да изядете около 250 броя семена от праскова, което надали ще ви се случи. Консумацията на каквито и да е ядки в големи количества е непрепоръчително заради високомазнинния им характер и калориите, които съдържат. Умерената консумация на ядки от костилка на праскова няма да донесе заплаха за здравето.

Свързани статии

Какви са ползите от консумацията на семената на прасковата?

Ядките на прасковата са много богати на фибри. Това допринася за здравето на червата и полезните бактерии в тях, както и за имунната система. Фибрите са важни за справянето със запека, ускоряват метаболизма и движенията на червата.

Колко време трябва да накисваме ядките и семената във вода?

Семената на прасковата са много богати на минерали. Те са добър източник на желязо, магнезий, калий. Калият е ценен минерал, който участва в процесите на сърдечносъдовата система и механизмите, определящи кръвното налягане. Желязото е важно за преноса на кислород в тялото. Магнезият участва в преноса на сигнали от нервната система до мускулите, сърцето и всяка клетка в тялото.

Снимка: iStock

Коментирай