Здраве и красота

Защо не трябва да скубете побелелите косми?

Какви са потенциалните вреди за косата

07.11.2021г. / 05 45ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Появата на сиви и бели коси е процес, който не можем да спрем. Някои хора са късметлии, защото косата им побелява в по-напреднала възраст, докато други посивяват или побеляват още в двайсетте си години. Поради генетични или други фактори, побеляването на косата е неизбежен процес. Появата на първите бели коси кара много хора да посегнат към пинсетите и да ги оскубят.

Ще пораснат ли три бели косъма, ако откъснем един?

По отношение на скубането на белите косми съществуват много митове. Един от тях е, че на мястото на оскубания бял или сив косъм ще пораснат още няколко нови. Това не е вярно, разбира се, защото белите коси не се разпространяват като зараза. Има съвсем други механизми, по които се случват процесите на стареене в косъма.

Околните косми няма да побелеят, ако отскубнете един бял, смята фризьорът Трей Гилън, цитиран от realsimple.com. Космите побеляват, когато собствените им пигментни клетки във фоликула загинат с напредване на възрастта. Според него всъщност има по-лоши последствия при скубането на бели косми.

Няма никакви ползи от временното скубане на бели коси. Така не ги премахвате, а увреждате космения фоликул. Един косъм расте от един фоликул. Когато косъмът стане бял или сив, пигментните клетки в космения му фоликул са мъртви. Тоест, ако скубете бял косъм, той ще пораства отново и отново, и винаги ще бъде бял. Това прави този ритуал безсмислен, смята Гилън.

Натурални начини за покриване на белите коси

Според него, в дългосрочен план може да нанесете повече щети на фоликула и на косата си като цяло, отколкото ползи. Постоянното скубане на един и същи косъм или косми от едно и също място уврежда фоликулите, травмира ги и може да доведе до перманентното им загиване. Това означава, че на мястото, на което е растял бял косъм може да спре да расте каквото и да е.

Свързани статии

Ако имате повече бели косми, които скубете постоянно, това може да спре растежа им, а това от своя страна да доведе до оредяване на косата или косопад. Непрестанното скубане на белите коси води до пълна липса на растеж в даден момент. Ако не искате да страдате от плешиви петна и косопад, не скубете белите косми, съветва Гилън.

Когато косменият фоликул започне да произвежда все по-малко меланин, докато спре напълно, тенденцията е и към понижаване секрецията на себум от мастната жлеза на съответния фоликул. Това означава, че белият косъм, който расте на това място, ще израства по-груб и дебел. Това го прави по-забележим от останалите косми, особено ако се скубе постоянно.

Храни, полезни в превенцията на белите коси

Според експерта, най-доброто, което можете да направите със сивата си коса е да я игнорирате. Приемете я и не се опитвайте да я премахнете. Ако не можете да свикнете с нея, боядисайте косата в естествения си цвят или изберете друг. Това е по-добрият вариант от скубането.

Коментирай
Здраве и красота