Здраве и красота

5 невероятни ползи от крушите за коса и кожа

Защо е важно да ги консумираме и да ги прилагаме като маски върху кожата и косата

19.11.2021г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

2. Ексфолират кожата

Киселините в крушите имат ексфолиращи свойства. Те спомагат за освобождаването на кожата от мъртвите клетки и наслагванията от мръсотия и себум. Това стимулира обновлението на кожните клетки и нейното сияние, младост, еластичност и здрав вид.

Подхранваща маска с круши

3. Контрол на себума

Крушите потискат свръхсекрецията на себум, който е един от виновниците за запушвания и възпаления в порите на кожата. Плодът успешно третира мазната кожа, като балансира секрецията на мастните клетки. Може да се използва като средство за контрол на омазняването под формата на маски за лице три пъти седмично.

4. Потиска възпаленията и акнето

Крушите имат свойството да регулират омазняването. Това помага на кожата да се пребори с условията за възникване на акне и възпаления. Високата активност на мастните жлези създава среда за развитие на инфекции, което влошава акнето. Консумацията на круши стимулира и имунната система, което подобрява вида на кожата отвътре.

Знаете ли, че... при настинка трябва да хапваме круши?

5. Крушите спомагат за предотвратяване уврежданията на колагена

Колагеновият протеин е крехък. Неговият синтез в тялото, както и усвояването му намаляват с напредване на възрастта. Това намалява еластичността на кожата и създава условия за ранна поява на бръчки. Антиоксидантите и фибрите в крушите насърчават синтеза и усвояването на колагена, като същевременно предотвратяват разпада му в тялото.

Коментирай