Здраве и красота

Червени боровинки – за красива кожа, добро храносмилане и здраве

Пълни с витамини, антиоксиданти и противовъзпалителни свойства

11.12.2021г. / 05 45ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Червените боровинки са плод, който често е пренебрегван в храненето. Той е с по-кисел и стипчив вкус, заради което черните боровинки взимат превес в предпочитанията на повечето хора. Въпреки това, червените боровинки са изключително полезни както за здравето, така и за красотата, а и за храносмилането.

Червените боровинки съдържат фитохимикали, като флавоноиди и антоцианини, които имат много мощен противовъзпалителен ефект, според Анна Юрик, диетолог от Националния университет по здравни науки в Илинойс, САЩ, цитирана от prevention.com. Според нея червените боровинки дължат терапевтичните си ефекти именно на тези активни вещества с антиоксидантен характер.

Червените боровинки – какво е чудото в тях?

Червените боровинки са най-известни с терапевтичната си употреба в борбата с инфекциите по пикочните пътища. Тези малки плодчета имат свойството да ускоряват диурезата, като по този начин пречат на бактериите да се захващат по лигавицата на пикочните пътища. Антиоксидантите в тях противодействат на инфекциите и се борят с болестотворните микроорганизми.

Какво съдържат червените боровинки?

Червените боровинки са много богати на витамин А, К, С и Е, както и изобилие от фибри, полифеноли. Бедни са на калории – едва 44 калории на 100 грама. Заради тези полезни антиоксидантни вещества в състава си червените боровинки могат да се използват по много начини за здраве и красота.

Ето как можете да използвате червени боровинки за здраве и красота.

Сок от червени боровинки и многобройните му ползи за здравето

Вода за изплакване на уста

За да използвате противовъзпалителните свойства на червените боровинки за здравето на устната кухина и венците, можете да си направите вода за изплакване с тях. Смесете ¾ чаша вода с ¼ чаша пресен сок от изцедени червени боровинки. Добавете 1 супена лъжица сода за хляб. Разбъркайте добре. Можете да използвате водата за уста 3 пъти на ден.

Овлажняващо масло за тяло

Червените боровинки имат свойството да успокояват суха и дехидратирана кожа. На водна баня разтопете ½ чаша кокосово масло. След като се размекне, свалете от котлона. Добавете ¼ чаша пресен сок от червени боровинки. Охладете в хладилник за 30 минути. Разбийте с миксер за 5 минути до пухкава смес. Прехвърлете в стъклен буркан с капак.

Маска с червена боровинка за сияйна кожа на лицето

Смути с червени боровинки за добро храносмилане и против запек

Смесете 1 чаша кисело мляко с ½ чаша червени боровинки. Добавете 2 и ½ супени лъжици протеин на прах или 1-2 супени лъжици ленено семе, за да добавите още фибри и омега-3. Разбийте в блендер. Изпийте веднага.

При сърбящ скалп

За да облекчите сухия и сърбящ, лющещ се скалп, направете си грижа за кожата на главата с червени боровинки. Смесете ¼ чаша вода с 1 чаша пресен сок от червени боровинки. Добавете ¼ чаша хамамелис. Разбъркайте добре и прехвърлете в спрей бутилка. Пръскайте обилно скалпа и оставете да действа за през нощта, като увиете косата с кърпа.

5 сока, които са много полезни за здравето

Скраб за тяло с червени боровинки

За да ексфолирате кожата и да стимулирате обновлението на клетките, пасирайте в блендер или с пасатор ½ чаша пресни червени боровинки. На водна баня разтопете ½ чаша кокосово масло. Към него добавете 1 и ½ чаши кристална захар и 1 чаена лъжица мед. Разбъркайте добре. Добавете смлените боровинки. Разбъркайте. Прехвърлете в стъклен буркан. Използвайте 2-3 пъти седмично.

Коментирай