Здраве и красота

10 ползи от етеричното масло от черен пипер

За какво е полезно

25.11.2021г. / 16 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Черният пипер е най-използваната подправка в цял свят. Тя присъства във всяка кухня. Черният пипер е изключително подходящ за огромен набор от ястия. Неговите вкус и аромат правят гозбите наистина забележителни. В повечето случаи не са нужни други подправки, за да се получи фантастичен вкус на ястията ви.

Черният пипер е подходящ и за използване в парфюмерията. Етеричното масло от черен пипер притежава невероятни качества, които придават острота и интензитет на ароматите в парфюмерийната индустрия.

Вода с лют червен пипер – какви са ползите за здравето?

Черният пипер има и терапевтични свойства, заради които се използва и за медицински цели. Сред тези свойства са облекчаване на болките, потискане на възпаленията, подобряване на кръвообращението, детокс на организма, понижаване на холестерола.

Всички тези свойства черният пипер дължи на активното вещество пиперин в състава си. То влиза в състава и на етеричното масло от черен пипер, което има фантастични ползи за здравето.

6 свръхполезни действия на червения лют пипер

Ето и 10 от тях.

1. Облекчаване на болки.

Маслото от черен пипер има затоплящ ефект, който потиска болката и намалява възпалението. Може да облекчи дискомфорта при артрит, ревматизъм, тендовагинит, мускулни разтежения и наранявания след тренировки, според изследване от 2014 година, публикувано в Journal of Alternative and Complementary Medicine, цитирано от draxe.com.

2. Може да подобри храносмилането.

Маслото от черен пипер може да помогне за облекчаване на чревен дискомфорт, запек, диария, газове и подуване. Етеричното масло от черен пипер има свойството да намалява спазмите в корема и да успокоява гладката мускулатура в коремните органи. Това може да облекчи и симптомите на раздразненото дебело черво, според данни от изследване от 2013 година, цитирани от draxe.com.

Стрит червен пипер и ползите му за здравето

3. Може да намали холестерола.

Същото изследване констатира, че етеричното масло от черен пипер има и положителен ефект върху липидния профил, като намалява нивата на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта. Това подобрява сърдечносъдовия риск.

4. Антивирусни свойства.

Друго изследване, публикувано в Applied Microbiology and Biotechnology установява, че екстрактът от черен пипер има и позитивни ефекти върху имунната система. Маслото от черен пипер има противовирусни свойства, които понижават способността на вирусните частици да се делят, като намаляват интензитета им. В допълнение маслото от черен пипер стимулира полезните бактерии в организма и чревната флора, като това носи допълнителен положителен ефект върху имунната система.

Съчуански пипер – за здраво сърце и силен имунитет

Коментирай