Здраве и красота

10 ползи от етеричното масло от черен пипер

За какво е полезно

25.11.2021г. / 16 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

5. Понижава кръвното налягане.

Етеричното масло от черен пипер може да насърчи кръвообращението и да съдейства за разширяването на кръвоносните съдове. Това понижава кръвното налягане и намалява риска от сърдечносъдови инциденти.

5 ползи за здравето от лютия червен пипер

6. Противоракови свойства.

Проучване от 2010 година, проведено от учени от Университета в Мичиган и цитирано от draxe.com констатира, че етеричното масло от черен пипер има изразени противоракови свойства заради богатото наличие на антиоксидантни съединения, проявяващи противовъзпалителни свойства. Учените са установили, че пиперинът и акриламидите в маслото от черен пипер могат да потиснат деленето на ракови клетки и да понижат риска от образуване на туморна маса.

7. Намалява тревожността.

Маслото от черен пипер може да намали тревожността и безпокойството. Това показват данните от проучване, публикувано в Drug and Alcohol Dependence. Това изследване установява, че маслото от черен пипер може да намали желанието за тютюнопушене и дрогиране, както и употреба на алкохол заради активните вещества в състава си, влияещи на центровете в мозъка, отговарящи за тревожността, депресията и зависимостите.

Лют червен пипер за красота

Свързани статии

8. Детокс на тялото.

Маслото от черен пипер има детоксикиращ ефект за тялото. То може да подобри абсорбацията на различни хранителни вещества, добавки, лекарства. Тези свойства маслото от черен пипер дължи отново на пиперина – активно вещество в състава му. Проучване от 2013 година, публикувано в Cell Biochemistry and Biophysics установява, че пиперинът може да нормализира кръвното, да подобри глюкозния толеранс, да намали общото възпаление в тъканите и да детоксикира черния дроб.

9. Стимулира апетита.

Ако нямате апетит, маслото от черен пипер може да ви помогне да си го възвърнете. Ако обаче имате повишен апетит, който крие риск от преяждане и всички последици от него, бъдете внимателни с приема на етерично масло от черен пипер.

Бял пипер – за отслабване и при настинки

10. Има свойства на хранителен консервант.

Маслото от черен пипер има свойството да консервира храни. То има мощна антимикробна активност, която пречи на болестотворните микроорганизми да се разрастват, като допринася за удължаване на трайността на различни хранителни продукти.

Коментирай