Здраве и красота

Чай от царевични влакна и неподозираните ползи от него

Защо не трябва да ги изхвърляте

30.11.2021г. / 12 37ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Царевицата е продукт, който се използва в кухните по цял свят. Всеки познава нейния фантастичен сладък вкус. Използва се и за направата на различни сиропи. Съдържа нишесте, което влиза в употреба в различни печива, сосове, колбаси, млечни продукти, пастети и много други хранителни продукти.

Нещото, което изхвърляме от царевицата, без да го употребяваме в повечето случаи, са влакната на обвивката или така наречената „царевична коприна, наричана още коса или свила“. Този растителен материал обаче съдържа много повече вещества, отколкото предполагате. Съединенията в царевичните влакна имат множество ползи за здравето, сред които понижаването на кръвното налягане, потискане на инфекции на пикочните пътища, понижаване на холестерола, балансиране на кръвната захар.

Царевичните влакна могат да се приготвят под формата на чай или отвара, която е наситена с всички полезни вещества, които се намират в тях.

Какви са ползите от чая от царевични влакна?

10 антиоксиданта за сияеща кожа и откъде да ги набавите

Добър източник на антиоксиданти

Влакната от царевица са много богати на антиоксиданти. Те се борят с възпаленията и окислителните процеси в клетките, причиняващи стареене и рак. Чаят от царевична коса има противовъзпалителни свойства, които намаляват оксидативния стрес.

Богат на хранителни вещества

Чаят от царевична коприна е много наситен с хранителни макро- и микроелементи. Сред тях са протеини, въглехидрати, витамини, калций, калий, магнезий, натриеви соли. Съдържа още летливи етерични масла, сапонини, натурални стероиди.

Подобрява нивата на холестерола

Грешки, които допускаме, когато се опитваме да свалим холестерола

Чаят от царевични влакна има свойството да подобрява липидния профил, намалявайки нивата на лошия холестерол и триглицеридите. Дължи тези свойства на флавоноидите в състава си, които подобряват мастната обмяна.

Намалява кръвното налягане

Според проучвания, цитирани от сайта draxe.com, чаят от царевични влакна има ползи и в поддържането на оптимални нива на кръвното налягане. Тази отвара може да е добро допълнение към стандартната препоръчана терапия при високо кръвно налягане.

Намалява кръвната захар

10 начина да намалите кръвната захар натурално

Отварата от царевична коприна може да подпомогне и контрола на кръвната захар и диабета. Изследвания върху животни показват, че приемът на чай от царевични влакна подобрява глюкозния толеранс.

Действа като диуретик

Изследване, публикувано в National Library of Medicine установява, че този чай успокоява гладката мускулатура в пикочните пътища и ускорява диурезата. Това има положителен ефект при инфекции на пикочните пътища. Намалява дразненето, стимулира отделянето на урина, като намалява вероятността бактериите да се закрепят по стените на лигавицата на пикочните пътища. Ускорената диуреза допринася и в контрола на кръвното налягане.

Подпомага отслабването

Съвети за отслабване, които нямат общо с диета и упражнения

Тъй като чаят от царевични влакна има свойството да балансира обмяната на мазнините в тялото, както и да ускорява отделянето на урина, това има косвени ползи и в контрола на теглото. Редовната консумация на отвара от царевична коприна може да помогне в отслабването.

* Статията е информативна. Посъветвайте се с лекар, преди да приемате билкови и други отвари.

Коментирай
Здраве и красота