Здраве и красота

Домашен измиващ лосион с мед от манука и кокосово масло

Рецепта за всякакъв тип кожа, особено подходяща за мазна и склонна към акне

02.12.2021г. / 09 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мазната и склонна към акне кожа е чувствителна към редица продукти за почистване. Същевременно тя се нуждае от редовно и щателно измиване, с което да се намали секрецията на себум, да се неутрализират бактериите в кожата и да се стимулира деленето на здрави клетки.

За да осигурите подходяща, щадяща и подхранваща измиваща грижа за вашата кожа, пригответе си я сами. Опитайте една прекрасна рецепта за домашна измиваща грижа, съдържаща мед от манука, кокосово масло, етерично масло от чаено дърво и ябълков оцет – все натурални съставки с множество ползи за кожата.

Домашен измиващ лосион за красива и здрава кожа

Защо да изберете тези продукти в измиващата грижа за мазна и склонна към акне кожа?

Кокосово масло

Кокосовото масло притежава множество мастни киселини. Те имат силни антимикробни и противовъзпалителни свойства, които подпомагат облекчаването на акнето и потискат секрецията на излишен себум. Кокосовото масло потиска разрастването на инфекциите по кожата, като стимулира оздравителните процеси в клетките. Хидратира в дълбочина, успокоява раздразненията, подхранва с антиоксиданти.

Мед от манука

Медът от манука има много мощни противовъзпалителни свойства. Той също хидратира в дълбочина. Намалява възпаленията в кожата, доставя ценни хранителни вещества, участва в регулацията на себума.

Домашен измиващ лосион с витамин Е

Ябълков оцет

Ябълковият оцет съдържа оцетна, ябълчена и лимонена киселини, които имат ексфолиращ ефект. Те контролират себума и потискат растежа на бактериите, отговорни за появата и възпаляването на акнето.

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има мощни противовъзпалителни свойства. То потиска растежа на бактериите в кожата, стимулира обновлението на кожните клетки, участва в контрола на себума.

Свързани статии

Съставки на измиващия лосион:

  • 1 с. л. кокосово масло;
  • 3 с. л. суров мед от манука;
  • 1 с. л. ябълков оцет;
  • 20 капки масло от чаено дърво.

Начин на приготвяне:

На водна баня разтопете кокосово масло на слаб огън, като разбърквате постоянно. След като се разтопи, свалете от котлона. Изчакайте малко да изстине. Прехвърлете го в стъклена купа. Добавете останалите съставки, като разбърквате до пълното им смесване. Прехвърлете измиващия лосион в подходящ стъклен съд със затваряща се капачка. Използвайте след пълното му охлаждане.

Как да си направите измиващ шампоан със сода

Измиващата грижа може да се прилага два пъти на ден сутрин и вечер. Нанасяйте с пръсти върху влажна кожа. Масажирайте около 30 секунди, след това изплакнете с хладка вода. Подсушете с чиста кърпа.

Коментирай