Здраве и красота

10 навика, които вредят на храносмилането

Стресът е един от тях

06.12.2021г. / 05 24ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че над 70% от имунните клетки на организма се намират в храносмилателната система? Това означава, че ако тя е дисбаланс, може да сме по-често в лошо настроение, да отслабваме трудно, често да страдаме от настинки и други здравословни проблеми.

Стомахът и червата ни съдържат бактерии, гъбички и микроорганизми, които формират нашия микробиом. Според редица изследвания, нашите ежедневни навици могат да повлияят положително или отрицателно на микробиома ни.

Вижте кои 10 навика карат храносмилателната система да страда.

1. Менюто ви е бедно на фибри, като плодове, зеленчуци, ядки, бобови култури, но за сметка на това се състои от много рафинирани прости въглехидрати, като захар, продукти от бяло брашно, бял ориз.

2. Водите заседнал начин на живот. Според американски учени, редовните спортни активности спомагат за синтеза на бутират – късоверижна мастна киселина, която насърчава здравето на червата.

5 храни за повече енергия през целия ден

3. Стресът е част от живота ви. Стресът, независимо дали е краткосрочен или дългосрочен, може да доведе до различни стомашно-чревни проблеми, като лошо храносмилане, запек или диария.

4. Пиете подсладени и други газирани напитки, които нарушават баланса на храносмилателната система.

Сушени малини – за млада кожа и контрол на кръвната захар

5. Не броите чашките с алкохол. Бира, вино, спиртни напитки... Колко често и в какви количества ги консумирате? Тези напитки могат да доведат до редица храносмилателни проблеми, възпаления на червата.

6. Не консумирате достатъчно свежа вода. Неконсумирането на вода, влияе негативно на метаболизма, но също така водата подпомага храносмилането. По този начин храната се смила по-добре, организмът абсорбира необходимите му хранителни елементи и не страдате от запек.

5 неща, за които храносмилателната система ви подсказва

7. Много червено месо и колбаси. Според редица западни изследвания, честата им консумация може да доведе до нарушаване на полезните бактерии в храносмилателната система.

8. Често си похапвате десерти. За съжаление, сладкишите, в които изобилстват бяло брашно, захар, могат да окажат негативно влияние върху полезните чревни бактерии и да увеличат риска от производството на ендотоксин, който е токсично вещество, смятат западни учени.

Свързани статии

9. Консумирате плодове с високо съдържание на захар. При някои хора, чиято храносмилателна система не може да се справи с естествените захари в плодовете се появяват неразположения като диария, подуване и газове в корема. Плодове, които могат да доведат до тях са круши, грозде, ябълки, манго, сливи, както и други, които съдържат повече захар. Ако усещате такива неразположения след консумацията им, може да ги замените с горски плодове, банани, цитрусови плодове.

10. Консумирате много мазнини. Менюто, което съдържа наситени и трансмазнини може да навреди на чревната флора, което да доведе до редица здравословни проблеми, според изследване, публикувано в World Journal of Gastroenterology.

Коментирай