Здраве и красота

Масло от синя вратига – ползи за кожата и красотата

Хидратира, успокоява кожата, действа противовъзпалително

27.11.2021г. / 07 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Грижата за кожата с продукти от природата е важна част от поддържането на добрия ѝ външен вид и младост. Билките и етеричните масла от тях са именно такава мощна грижа, която доставя на кожата ценни вещества, витамини, минерали, антиоксиданти, които поддържат баланса в нея.

Чай и етерично масло от невен – две вълшебства за здравето

Какво представлява синята вратига?

Синята вратига е билка от семейството на лайката. Подобно на лайката, вратигата също има изключително мощни противовъзпалителни свойства. Тя потиска възпаленията в кожата, предизвикващи ранно стареене, увреждания на клетките, бръчки, раздразнения, акне.

Защо маслото от синя вратига е полезно за кожата?

Съединенията в маслото от синя вратига имат полезни свойства спрямо кожата. Те хидратират в дълбочина, което е особено подходящо за суха кожа през зимата. Могат да подобрят симптомите на сухота, дразнене, зачервяване, поява на пъпки и акне, бръчки.

5 етерични масла за всеки ден

Неслучайно маслото от синя вратига се използва и в козметичната индустрия, като се влага в почистващи продукти, серуми за лице за дневна и нощна употреба, ексфолиращи маски, лосиони. Може да се използва за различен тип кожа, тъй като овлажнява дълбоко и подобрява цялостната текстура на кожата.

Кои са ползите за кожата от маслото от синя вратига?

Маслото от синя вратига съдържа няколко съединения, които имат силен противовъзпалителен характер. Те могат да помогнат на кожата да се справи със зачервяванията, дискомфорта, подуването, появата на възпалени пъпки. Тази билка действа като естествено средство за ускоряване на оздравителните процеси в кожата, включително и зарастване на рани. Подходяща грижа е за предпазване от слънчеви лъчи. Може да допринесе за намаляване на стареенето, появата на фини линии и бръчки.

Хидратира в дълбочина

Маслото от вратига допринася за добрия воден баланс в кожата, като хидратира в дълбочина. То може да помогне за овладяването на сухотата през зимата, като образува тънък филм върху кожата, подпомагайки задържането на влагата в нея.

Невероятно ефективни употреби на маслото от мента

Успокоява акне

Маслото от синя вратига има силни противовъзпалителни качества, което го прави добър съюзник в борбата с акнето. То намалява пробивите на гнойни пъпки, успокоява раздразненията, възпаленията и зачервяването.

Има успокояващи свойства

Ароматните молекули в маслото от синя вратига имат успокояващ ароматерапевтичен ефект. То може да ви помогне да се справите по-лесно с тревожността, безпокойството, лошото настроение. Има особени ползи преди сън, тъй като успокоява нервната система и стимулира процесите на заспиване.

Етерично масло от иланг-иланг укрепва здравето

Как да използвате масло от синя вратига?

Препоръчително е да използвате 100% чисто масло от синя вратига. Така ще се възползвате от всичките му ползи.

Винаги комбинирайте маслото от вратига с масло носител или базово масло. Смесете няколко капки масло от вратига с кокосово масло, зехтин или масло от жожоба, преди да го нанесете върху кожата. Чистото масло от синя вратига е много мощно и може да предизвика раздразнения, ако се прилага самостоятелно и във висока концентрация.

Топ 3 етерични масла за страхотна кожа

Можете да го добавите и към любимите си кремове, серуми, ексфолианти, маски за лице. Просто прибавете няколко капки от маслото към продуктите, които използвате за повече здраве и сияние на кожата.

Можете да използвате маслото от синя вратига и като ароматизатор за дома. Добавете 10 капки масло от вратига в спрей бутилка с вода. Използвайте като пулверизатор за въздух. Можете да пръскате от сместа и върху спалното бельо за по-лесно заспиване и здрав сън.

Коментирай