Здраве и красота

6 съвета за правилна походка

Как да ходите правилно, за да имате добра стойка, по-малко болки в тялото и да сте по-здрави

30.11.2021г. / 09 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

2. Тежко стъпване

Ако при ходене се „приземявате“ тежко, това оказва влияние на ставите, сухожилията, гръбнака и кръста. Възможно е да се появят болки и дискомфорт. Ако удряте силно краката си при ходене, това причинява механичен стрес на ставите и съединителната тъкан навсякъде в тялото. Тялото се адаптира трудно към този стрес, от което може да произтекат редица проблеми. За да намалите този стрес, опитайте да контролирате тежестта на стъпките си, като олекотите „приземяването“ на водещия крак.

15-минутно ходене – малко усилия, много ползи

3. Не прекалявайте

Всичко, което е здравословно, но е твърде много, става нездравословно. Така е и с ходенето. Ако ходите прекалено бързо, твърде много, правите по-дълги крачки – всичко това може да ви навреди в дългосрочен план. Може да се появят болки, възпаления, разтежения, механично увреждане на връзки, сухожилия, нервни окончания. Скоростта на ходене не трябва да е твърде бърза, защото така рискувате да получите травми. Дължината на крачките не трябва да надхвърля естествения ви разкрач.

4. Насочвайте пръстите си напред

Опитайте се да контролирате посоката на походката си, за да се предпазите от изкривяване на походката и погрешно стъпване. Ако стъпвате неправилно, това ще насочи центъра на тежестта върху определени области от стъпалото, което причинява редица проблеми. Опитайте се да насочвате пръстите напред, когато правите крачка.

Защо не успявате да отслабнете с ходене?

5. Ангажирайте ядрото

Мускулите на ядрото, корема, тазовото дъно трябва да бъдат ангажирани и стегнати по време на енергично ходене, пък и на ходене с нормално темпо. Работата на ядрото във всички ежедневни дейности е важна, за да улесни координираното движение на всички части на тялото, особено страничните. Ако ходите с добре стегнато ядро, това ще ви предпази от изместване на центъра на тежестта и поява на изкривявания и болки.

6. Забравяте да ползвате ръцете си

Не забравяйте, че ръцете ви могат да ви помогнат да ходите правилно и да допринесат за увеличаване на скоростта и стабилността по време на ходене. Опитайте се да ходите не с ръце в джобовете, а с енергичен и равномерен размах. В допълнение това ще ви помогне да горите и повече калории.

7 начина да направите ходенето ефективна тренировка

Коментирай