Здраве и красота

Къде трябва да са лактите при лицеви опори, за да няма травми?

Правилното изпълнение на упражнението развива мускулатурата, силата и намалява болката

14.12.2021г. / 06 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Лицевите опори са упражнение, което изгражда и развива мускулатурата в цялото тяло с фокус върху ядрото и горната част на тялото. Те са подходящи за изпълнение както от мъже, така и от жени. Ключов момент в изпълнението им обаче е правилната стойка и движение на ставите, защото в противен случай са възможни травми, болки, възпаления. И тъй като лицевите опори са едно доста трудно упражнение, много често се наблюдава неправилно разположение на ръцете, най-вече лактите, в стремежа да успеете да изпълните упражнението.

Колко калории се изгарят при лицеви опори?

Един от най-трудните моменти в изпълнението на лицева опора е издигането на тялото обратно нагоре. В този момент човек често инстинктивно избутва лактите си встрани, за да улесни изтласкването. Тук идва и грешката в подхода, която може да ви донесе болки в лактите и раменете, травми и растежения.

Лицевите опори може да се окажат още по-трудно за изпълнение упражнение, ако не спазвате. За да избегнете допълнителен стрес върху ставите, вижте как трябва да бъдат разположени лактите ви по време на изпълнение на лицеви опори.

Според Шелби Смит, треньор и физиотерапевт от Роуд Айлънд, цитиран от healthdigest.com, една от най-честите грешки, които хората допускат при изпълнение на лицеви опори, е постановката на лактите. Ето защо и много често след лицеви опори ви болят именно те, както и раменете, горната част на гърба и китките.

Какво може да си причините, ако прекалите с лицевите опори?

Една от най-честите грешки е да изнесете лактите навън при спускането към пода, което води до повишен стрес върху лакътните и раменните стави. Може да ви се струва, че така улеснявате изтласкването на тялото обратно нагоре, но това усещане е лъжливо, тъй като впоследствие всъщност болката може да се увеличи. Освен болката може да настъпят и травми.

Ето защо е изключително важно да разчитате повече на мускулите на гърдите и трицепсите, а да държите лактите си под ъгъл от 45 градуса при спускане към пода.

Правилният начин да изпълните лицеви опори без риск от травми и с изцяло положителен ефект върху развитието на мускулатурата е да поставите дланите си точно под раменете. При спускане към земята трябва да държите лактите до линията на тялото, като ги сгъвате под ъгъл 45 градуса, без да ги изнасяте встрани. Използвайте цялата сила на мускулите на гърдите, раменете и трицепсите си, за да се повдигнете, без да бъдат изтласквани лактите встрани. Мислете затова как трябва да избутате буквално тялото си от пода обратно нагоре.

Свързани статии

Защо е полезно да правите лицеви опори с топка за стабилност?

Ако ви е трудно да изпълните лицеви опори по правилния начин, особено ако сте жена, опитайте модифицирани лицеви опори.

Как да правите модифицирани лицеви опори?

Ако традиционните лицеви опори са ви много трудни, опитайте модифицираните им варианти. Модифицираните лицеви опори дават възможност за правилно изпълнение с малко по-олекотен натиск върху мускулите, но без да се намалява интензитетът на работата им.

Невероятни ползи от ежедневните лицеви опори

За целта застанете върху коленете си, изпънете ги назад и отпуснете глезените. Ако ви е трудно, оставете краката повдигнати и се опрете на колене. Изпълнете останалата част от упражнението, както е указано по-горе. Модифицираните лицеви опори ще намалят количеството телесно тегло, което трябва да преодолеете, но ще помогнат за изграждането на сила и развитие на мускулатурата.

Снимка: iStock

Коментирай