Здраве и красота

Как захарта вреди на косата?

Може би това ще ви откаже от нейната консумация

04.12.2021г. / 05 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Всекидневната консумация на захар и захарни изделия може да доведе до пристрастяване, колкото и да не ви се вярва. Хубавото е, че този лош хранителен навик е поправим. Захарта причинява редица възпаления, които могат да доведат до по-сериозни състояние или заболявания в организма.

Едни от тях са кожни проблеми, затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания, ракови заболявания. Според западни проучвания, захарта влияе отрицателно върху здравето на косата и може да е една от причините за появата на косопад.

Как точно вреди?

Стареене на космените фоликули

Високата консумация на захар и захарни изделия причинява химическа реакция в организма, наречена гликиране, която засяга както функцията, така и стабилността на протеините. Това от своята страна може да доведе до стареене на клетките на тялото, включително и космените фоликули. В резултат косата започва да губи своя обем, тъй като има повече загуба на косми.

4 витамина при косопад

Дисбаланс на щитовидната жлеза

Още нещо, което захарта причинява на тялото ни е колебания в стойностите на хормона инсулин, което води до разстройство на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза е отговорна за отделянето на хормони, необходими за здравината и красотата на косата. Когато дейността на този така важен орган се промени, това може пряко да повлияе на жизнения цикъл на косъма, което води до неговата загуба.

4 минерала за здрава коса

Дефицит на хранителни вещества

Рафинираните храни, съдържащи захар, като тестени закуски, бисквити, шоколадови изделия, продукти с бяло брашно, пакетирани лакомства, които предизвикват възпаления в тялото, обикновено ни носят празни калории и почти никакви важни хранителни елементи. За да бъде косата здрава и красива, тя се нуждае от витамини C, Е, D желязо.

Свързани статии

Ако те са дефицитни за тялото, то трудно би изпълнявало нормално функциите си, сред които и растеж и регенерация на косата. Учени смятат, че хранителният режим с ниско съдържание на зеленчуци, плодове или риба е един от основните фактори за появата на косопад.

Промяна на нивото на инсулина и тестостерона

Честата консумация на захарни изделия може да доведе до повишаване нивото на кръвната захар, което пък да доведе до промени в нивата на хормони като инсулин, кортизол, тестостерон. Учените свързват отклоненията на тестостерона със състоянието на космените фоликули, което води до косопад.

Коментирай