Здраве и красота

Може ли водата с лимон наистина да свали кръвното налягане?

Каква е връзката между високото кръвно и цитрусовите плодове?

06.12.2021г. / 13 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Високото кръвно налягане често е наричано тихият убиец. Възможно е продължително време да нямате никакви симптоми, че стойностите му са над нормата, докато различни тъкани и органи в тялото страдат от това. Директна атака от високото кръвно налягане търпят артериите, чиито стени понасят натиска от него, според everydayhealth.com. Продължително нелекуваното високо кръвно може да увреди сърцето, мозъка, бъбреците, очите, цялостното здраве.

Топ 10 причини за поява на високо кръвно налягане

Промените в начина на живот, навременната консултация със специалист кардиолог и евентуалното включване на адекватна терапия са съществени за овладяването на този здравословен проблем. Добрите ежедневни практики, като здравословно и балансирано хранене, редовна физическа активност и добавяне на полезни храни и напитки са част от цялостната картина. Клиника Майо препоръчва намаляване на приема на сол и захар, алкохол и мазни храни. Важно е да се намали и стресът в ежедневието.

Има и още един малък ежедневен ритуал, който може да подпомогне цялостната палитра от здравословни практики, понижаващи кръвното налягане. Това е добавянето на вода с лимон в храненето.

3 важни причини да следите кръвното си налягане

Защо добавянето на цитрусови плодове и вода с лимон може да е от полза за кръвното налягане?

Водата с лимон има чудесни ползи за здравето. Тя често се препоръчва за прием сутрин на гладно за отслабване, понижаване на киселинността в организма, намаляване риска от камъни в бъбреците. Тя има и още едно потенциално положително въздействие – може да допринесе за намаляване на кръвното налягане, според healthdigest.com.

Защо да пиете вода с лимон всяка сутрин?

Водата с лимон дължи това свое свойство на лимонената киселина. Тя има отпускащ и омекотяващ ефект върху стените на кръвоносните съдове, което намалява кръвното налягане. По-гъвкавите стени на кръвоносните съдове осигуряват по-лесно преминаване на кръвта през тях.

В цитрусовите плодове има богато наличие на витамин С, антиоксидант, който се бори с възпаленията. Това има допълнителен благотворен ефект върху кръвното налягане и намаляването на сърдечносъдовия риск. Според healthline.com, добавянето на всякакви цитрусови плодове към диетата ви може да има положително въздействие върху стойностите на кръвното налягане.

21 причини да пиете по-често вода с лимон

* Ако имате високо кръвно налягане, трябва задължително да се консултирате с лекар. Не разчитайте на алтернативни методи за понижаването му. Те могат да бъдат само добавка към предписаната от специалист терапия.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати