Здраве и красота

6 храни за прочистване на организма

За повече здраве

09.12.2021г. / 16 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че около 80 процента от имунните ни клетки се намират в червата? Ето защо е много важно да имаме добро храносмилане, а детоксът на организма спомага за поддържането на този баланс и доброто ни здравословно състояние. Вижте с консумацията на кои вкусни и полезни храни може да прочистите тялото си.

Авокадото прочиства черния дроб

Полезно за кръвоносните съдове, като същевременно спомага за понижаване на стойностите на холестерола. Авокадото съдържа глутатион, който спомага за блокирането на най-малко 30 различни канцерогена, като същевременно помага за детокса на черния дроб. Според западни изследвания, консумацията на авокадо е особено полезна за повишаване на високото кръвно налягане.

Малки стъпки за всекидневен детокс на тялото

Ананас при висок холестерол

Сочният ананас ни осигурява бромелаин, който помага не само за изгаряне на излишните мазнини, но като цяло благоприятства процеса на храносмилане. Ананасите са особено ефективни при разграждането на холестерола и отстраняването му от тялото.

Също така се смята, че редовната консумация на ананас спомага за намаляване на риска от образуване на кръвните съсиреци. Много е важно ананасите, които хапваме да бъдат пресни, а не консервирани, тъй като ензимът бромелаин се унищожава в процеса на консервиране.

6 храни, които ни правят красиви

Кисело зеле – за елиминиране на токсините и по-чиста кожа

Ферментиралите храни като кисело зеле, кимчи, маслини са богати на пробиотици, които благоприятстват храносмилането. Чревният баланс е много важен за имунитета, състоянието на кожата ни, нашето настроение, усвояването на хранителните елементи. Разбира се, не бива да прекаляваме с консумацията на кисело зеле, тъй като може да задържим излишни течности и да бъдем по-подути.

Кайсии при запек

Пресни през лятото, сушени през цялата година, вкусните кайсии са известни със своето слабително действие. Плодовете са с високо съдържание на фибри, като спомагат за подхранването на добрите чревни бактерии. Също така кайсиите съдържат и много полезни антиоксиданти.

Свързани статии

Спирулина при лоша телесна миризма

Спирулината е вид водорасло, което се смята за суперхрана, която спомага за прочистването на кръвта от тежки метали. Богати на хлорофил, за тези чудни водорасли се смята, че помагат за неутрализиране на лошата телесна миризма. Спирулина може да се добавя към смути, предлага се и като хранителна добавка.

Грейпфрут за повече енергия и тънка талия

Грейпфрутът съдържа нооткатони, химически съединения, за които се смята, че могат да подобрят метаболизма и да насърчат загубата на тегло. Цитрусовият плод е богат и на фибри, витамини А, С, а според редица западни изследвания, редовната му консумация спомага и за контрола на кръвната захар.

Коментирай