Здраве и красота

Как серумите за лице подобряват състоянието на кожата?

За повече блясък и по-малко бръчки

09.12.2021г. / 09 43ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Няма как да спрем появата на бръчки, но можем да забавим тяхната поява и да спомогнем за това да имаме по-малко бръчки по лицето и шията си. Освен с добра грижа и полезни храни, може да остаряваме красиво и с помощта на серуми. Има такива, които се нанасят вечер, други са за дневна грижа, има серуми и за околоочния контур. Какви са ползите от тяхното прилагане?

Намаляват оксидативния стрес

Серумите против стареене могат да намалят значително вредите, които свободните радикали нанасят върху кожата ни. Стресът, околната среда, начинът ни на живот са само част от факторите, които водят до натрупване на свободни радикали и оксидативен стрес. Това води до появата на повече бръчки, кожата губи своя блясък. От друга страна, серумите за лице обикновено имат поне по една антиоксидантна стимулираща съставка като зелен чай, витамини С, Е и В, алое вера, хиалуронова киселина и други, които значително забавят и намаляват процесите на стареене на кожата.

5 съставки за кожата през есента и зимата

Богати на хранителни вещества за кожата

Обикновено серумите са на водна или маслена основа, обогатени с хранителни вещества, които проникват през кожната бариера на клетъчно ниво. По този начин те спомагат за подобряване на хидратацията на кожата, допринасяйки също така и за по-доброто усвояване от нея на продуктите, които нанасяме след прилагане на серума.

Подобряват тена на кожата и намаляват появата на пъпки

Както споменахме, можем да намерим серум за лице, който да отговаря на нуждите на нашата кожа. Има такива, които забавят появата на бръчки или подобряват вида на вече появилите се. Но има серуми, които действат срещу пигментация на кожата, несъвършенства като белези от акне. Тези продукти са със специална формула, която подобрява вида на кожата, изравнява тена ѝ, намалява размера на порите, намалява появата на пъпки.

10 съставки, които се борят с бръчките и стареенето на кожата

Ето и действието на някои съставки, които често влизат в състава на различните серуми в грижа за красивата кожа.

Витамин С – известен с основната си роля в подобряване синтеза на колаген. Той също така е и мощен антиоксидант, който може да помогне за намаляване на увреждането от свободните радикали.

Хиалуронова киселина – тя е мощен овлажнител и помага на кожата да задържа влагата и предизвиква ремоделиране на колагена, което прави кожата по-плътна и хидратирана.

Пептиди – високата концентрация на пептиди спомага за синтеза на колаген и еластин. По този начин кожата е по-гладка, фините бръчки са изгладени, еластичността е подобрена.

4 витамина при торбички и тъмни кръгове под очите

Ретинол/витамин А – считат се за едни от най-добрите съставки в грижата за кожата против стареене поради способността им да минимизират появата на бръчки, да забавят разграждането на колагена. Също така подобряват тена на кожата, намалявайки пигментните петна.

AHA-алфа-хидрокси киселини като гликолова и млечна киселини се използват предимно като ексфолианти, но също така биха могли да насърчат синтеза на колаген в кожата и да изгладят по-фините линии по кожата.

Свързани статии

Витамин Е – мощен антиоксидант, който спомага за предпазване на клетъчните мембрани от увреждането, причинено от свободните радикали. Също така витаминът се смята, че намалява фотоувреждането, бръчките.

Витамин B3 – много мощна съставка против стареене на кожата. Видимо подобрява бръчките, неравномерния тен, прави кожата по-сияйна.

Ресвератрол – съдържа се в червеното грозде, какаото, горските плодове. Това е един мощен антиоксидант, който намалява оксидативния стрес, правейки кожата по-блестяща и стегната.

Коментирай