Здраве и красота

Защо е опасно да пиете алкохол, ако взимате лекарства за алергия?

До какви рискове води едновременният им прием

17.12.2021г. / 05 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Алергиите са много разпространено страдание сред милиони хора по цял свят. Ако страдате от някаква алергия, вероятно един от начините да я облекчите е приемът на антихистамини или лекарства против алергия. Тези медикаменти потискат хистамините в тялото, които организмът освобождава в отговор на алергена дразнител.

Кои храни да приемате преди консумацията на алкохол и защо?

Голяма част от лекарствата против алергии се отпускат без рецепта. Това прави приемът им лесен без лекарско предписание, въпреки че то е винаги най-добрата опция. Ето защо, много хора не се замислят как правилно да приемат тези медикаменти и добре ли е да ги смесват с алкохол.

Защо едновременният прием на антихистамини и алкохол не е добра идея, а в някои случаи може и да е доста опасно?

Какво не трябва да правите, ако пиете антибиотик

Според verywellmind.com, комбинирането на алкохол с лекарства против алергии носи рискове, които в повечето случаи са изрично упоменати в листовката на тези медикаменти.

Защо не се препоръчва едновременен прием на антихистамини и алкохол?

Алкохолът може да влоши симптомите на много различни алергии. Това включва състояния, като астма и алергии, включващи респираторни симптоми. Според изследване от 2006 година, публикувано в Addiction Biology, самият алкохол може да предизвика алергични реакции, включително при хора, които не са диагностицирани с алергии. Алкохолът най-често предизвиква запушен нос, течащ нос, може да се появи сърбеж, подуване на лицето, главоболие, кашлица, астматичен пристъп.

5 начина да детоксикирате тялото след консумация на алкохол

Сред най-честите причинители на алергични реакции са виното и бирата, като според изследването виното показва най-висок потенциал за отключване на алергични реакции. Причината за това е съдържанието на сулфити в него.

Как алкохолът взаимодейства с антихистамините?

Освен че алкохолът сам по себе си предизвиква алергии, той може да взаимодейства с медикаментите против алергия и да усили симптомите на сънливост, замаяност, които повечето от тях поначало имат. В допълнение може да бъде повишен рискът от предозиране, тъй като алкохолът усилва действието на тези медикаменти, според verywellmind.com.

10 начина да облекчите астмата и признаците на алергия

По тази причина е силно препоръчително да избягвате едновременната употреба на медикаменти против алергии и алкохол.

Комбинацията от двете субстанции може да повиши риска от наранявания при работа с машини, шофиране, някои ежедневни дейности, според Medical News Today. При прием на алкохол в по-големи количества може да се стигне до загуба на съзнание, силна дехидратация, проблеми с паметта и концентрацията.

Вредните ефекти на алкохола върху кожата

Преди да предприемете прием на медикаменти, включително такива без рецепта, е добре да се консултирате с лекар. Не забравяйте да говорите с него и за приема на алкохол.

Коментирай