Здраве и красота

Каква точно е разликата между млечния и черния шоколад?

Кой вид да предпочетем

16.12.2021г. / 05 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Шоколадът е любимото лакомство на много хора по света. Различните му форми носят наслада и фантастични моменти на изкушение. Макар че първоначално шоколадът се е консумирал под формата на ферментирала напитка, от десетилетия той се е превърнал в сладко и вкусно лакомство, на което малко хора могат да устоят. Семената на какаовото дърво ферментират, сушат се, изпичат се и се превръщат в зърна, които днес използваме за направата на шоколад и шоколадови изделия.

Каква е истинската причина да ви се яде шоколад?

Най-разпространените форми на шоколада са млечният и черният шоколад. Количеството обработка и преработка е един от основните показатели, по които се различават двата вида шоколад. Колкото по-преработен е шоколадът, толкова повече намаляват количеството и качеството на съдържащите се в него хранителни вещества. Антиоксидантите и минералите са сред тях. Ако шоколадовите блокчета, които обичате да хапвате, са силно обработени, обикновено губят хранителната си стойност.

Млечният шоколад е доста по-преработен от черния. Естествената нерафинирана и необработена форма на шоколада съдържа много антиоксиданти и минерали. Млечният шоколад е доста по-беден на тези ценни вещества от черния. В млечния шоколад се съдържат значително повече захар и мляко, което добавя и допълнителни мазнини към него.

Защо шоколадът понякога е по-добър партньор

Черният шоколад съдържа повече от ценните хранителни вещества. Той също съдържа захар, но в по-малки количества. Това го прави по-здравословният вариант от двата, според healthdigest.com. Черният шоколад е по-малко обработен и рафиниран от млечния, с по-малко допълнителни примеси, според shape.com. Той е чудесен източник на флавоноиди – вид антиоксиданти.

Свързани статии

Флавоноидите имат свойството да подобряват сърдечносъдовата функция, понижават кръвното налягане, лошия холестерол, потискат възпаленията. Колкото по-високо е съдържанието на какао в черния шоколад (над 70 или 80%), толкова по-богат е на флавоноиди.

Какви са ефектите на шоколада върху кожата на лицето?

Важно е да се отбележи обаче, че само защото черният шоколад е по-здравословният вариант в сравнение с млечния, това не означава, че може да се консумира в големи количества. Той е калоричен. Съдържа захар и може да има всички потенциални ефекти от това – наднормено тегло, инсулинова резистентност, повишен риск от диабет. Препоръчителни са минималните количества черен шоколад на ден, дори не всеки ден.

Централно място в храненето трябва да заемат плодовете, зеленчуците, здравословните източници на протеини и полезни мазнини.

Коментирай
Свободно време