Здраве и красота

Помага ли наистина канелата за понижаване на кръвната захар?

За здравословните ползи от сладко-пикантната подправка

20.12.2021г. / 10 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Диабетът е едно от все по-често срещащите се заболявания. При него кръвната захар е с високи стойности. Лошата новина е, че все повече хора страдат от диабет, както и деца вследствие на лошите хранителни навици, изобилието от добавена захар, липсата на достатъчно движение в ежедневието.

Зле контролираният диабет и свързаните с него нарушения в обмяната на въглехидратите водят до увреждания на сърдечносъдовата система, бъбреците, зрението, може да се стигне до инфаркт и инсулт.

7 причини канелата да е суперподправка!

Някои изследвания, цитирани от healthdigest.com, показват, че канелата има свойството да понижава кръвната захар. Тя се влага като основна активна съставка и в някои хранителни добавки в помощ на лечението и превенцията на диабет.

Метаанализ от 2015 година, публикуван в Pharmacognosy Research предполага, че канелата има антимикробни, противовъзпалителни и мощни антиоксидантни свойства. Тя има положително влияние и върху липидите в кръвта, като намалява лошия холестерол и триглицеридите, подобрявайки липидния профил. Редовният прием на канела може да подпомогне превенцията на усложнения от диабет поради подобряване на чувствителността на клетките към инсулина.

И все пак, има някои други изследвания, които поставят под съмнение ефективността на канелата при диабет. Тоест, не би могло да се разчита само на канелата, ако страдате от диабет. Винаги трябва да се консултирате с лекар, който да определи и следи състоянието ви, да ви назначи адекватна терапия, да ви посъветва каква диета и двигателен режим да спазвате, за да контролирате състоянието си и да живеете пълноценен живот.

Еликсир с канела и мед за отслабване

Въпреки това обаче, канелата има своите наистина полезни и положителни ефекти върху здравето. Друг системен доклад от 2020 година, обхващащ данните от няколко проучвания, показва, че канелата може да помогне и в контрола на кръвното налягане. Изследването е проведено върху 641 души и установява, че канелата или по-точно едно от активните ѝ съединения – цинамалдехид, има свойството да разширява кръвоносните съдове, което понижава кръвното налягане, пише Critical Reviews in Food Science and Nutrition, цитиран от healthdigest.com.

Най-значими ефекти са наблюдавани при редовен ежедневен прием на 2 грама канела в продължение на 12 седмици.

5 ползи за здравето от чая от канела

Проучванията показват, че канелата допринася и в намаляването на телесното тегло и индекса на телесната маса, като понижава общото количество мастна тъкан в тялото. Може да подпомогне и намаляването на обиколката на талията, което е съществено за контрола на диабета и затлъстяването.

Ползите за здравето от канелата със сигурност са много. Те се дължат на прекрасните ѝ хранителни качества. Не само вкусът и мирисът на канелата заслужават внимание. Тя е чудесно допълнение към сладкиши, печива, напитки и други ястия. Но в нея се съдържат и множество активни вещества, които придават противовъзпалителни, антиоксидантни, противоракови и антидиабетни свойства на канелата.

5 начина, по които канелата прави кожата по-красива

Канелата съдържа активни вещества и етерични масла, канелен алдехид, канелена киселина, цинамалдехид, които имат редица терапевтични свойства, играещи съществена роля в превенцията и облекчаването на редица състояния и заболявания.

Включвайте канелата в ежедневното си меню за повече здраве.

Внимание! Статията има само информативен характер и не замества консултацията с лекар специалист.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
9 ( преди 2 години )
Как може в статия за канелата да не упоменете, че само цейлонската канела Cinnamonum Verum е безопасна за редовна консумация, като останалите видове са хепатотоксични (увреждат черния дроб)?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар