Здраве и красота

4 ползи от захарния детокс

По-малко коремни мазнини и излишни течности

29.12.2021г. / 05 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Трудно е да си представим живота без любимите ни сладки лакомства, забравяйки, че има толкова много вкусни и здравословни заместители. Какво ще кажете за захарен детокс? Думата детокс ни звучи колкото очистващо, толкова и ограничаващо. Страхуваме се, че нещо иска да ни ограничи от това да продължаваме да ядем количества захарни изделия, без да се замисляме, какви възпаления нанася захарта в организма ни.

Когато решите да намалите консумацията на бяла, кафява захар, изделията, които ги съдържат, може би ще ви бъде малко по-трудно в първите дни. Това е нормална реакция на организма, защото ние можем да развием абстиненция към захарта.

Вижте за някои от ползите на захарния детокс.

Кожата е по-красива

Знаем, че консумацията на захар и захарни изделия, увеличава нивата на кръвната захар. Според редица западни проучвания, поддържането на високи стойности на кръвната захар води до процес наречен гликация. Той е един от основните фактори, които водят до стареене на кожата.

Доказано е, че захарта вреди на колагена, благодарение на който тя е стегната и млада. Менюто, което често включва консумацията на захар под една или друга форма, може да доведе до преждевременно стареене на кожата. Хубавото е, че захарният детокс и намалената консумация на захар и сладкиши, може да направи кожата ни по-свежа.

Полезни ли са различните заместители на захарта?

Повече енергия през деня

Захарта и продуктите, които я съдържат са прости въглехидрати. Това означава, че се усвояват бързо. След като хапнем нещо сладко, веднага усещаме прилив на енергия, но не задълго. След това ставаме мудни, доспива ни се, нямаме енергия за любимите ни занимания, а вечер сънят ни може дори да е неспокоен.

Здравословни заместители на захарта

Захарният детокс помага за разрешаване на този проблем. Само ще забележите, че имате много повече енергия през деня, без да има такива резки пикове и спадове, които да ви карат да се чувствате зле.

По-малко коремни мазнини и излишни течности

За жалост, любимите ни лакомства се натрупват под формата на излишни мазнини и са причина и за задържането на излишни течности. Ако се чудите защо имате коремче и трупате повече сантиметри там, помислете дали не консумирате твърде често захар, сладкиши, сосове, газирани напитки, сокове в кутии.

4 стъпки за захарен детокс

Свързани статии

Когато нивата на кръвната захар се повишат, заедно с тях се повишават и тези на инсулина. С течение на времето това започва да се отразява като натрупване на излишни килограми. От друга страна, започнете ли захарен детокс, още в първите дни ще забележите как обемът на корема ви е по-малък, защото се горят излишни мазнини и сте успели да елиминирате някаква част от излишните течности.

Намалява се риска от диабет тип 2

Менюто, което съдържа предимно бързо усвоими въглехидрати, като захарта, изисква панкреасът да отделя много инсулин след всяко хранене. Това може да претовари клетките, които синтезират инсулин, което ги кара да не функционират правилно и така се стига до диабет тип 2.

Коментирай