Здраве и красота

Какво означава, ако ви се ядат кисели краставички?

Защо това може да е проблем?

23.12.2021г. / 05 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Любимите ни храни могат да ни се приядат във всеки един момент. Понякога това е просто желание, което имаме нужда да задоволим. В други случаи е индикация, че тялото ни има нужда от нещо, от някакъв микро или макроелемент. Така е и с киселите краставички. Свикнали сме да смятаме, че обикновено се прияждат на бременните жени, но може да се случи и без наличие на бременност и има своето обяснение.

Каква е истинската причина да ви се яде шоколад?

Киселите краставички имат прекрасен вкус. Той е смесица от солено, кисело и леко сладко с тръпчиви нотки. Според healthline.com, само в две кисели краставички обаче се съдържат приблизително 600 милиграма натрий. Това е около една четвърт от препоръчителния дневен прием на сол, който е около 2300 милиграма или малко повече от 2 грама сол на ден.

Жаждата за кисели краставички може да има своите здравословни причини, които са извън любовта ви към тях. Това може да е сигнал, че тялото ви наистина има голяма нужда от натрий. Причините могат да са различни. Сред тях са симптоми на надбъбречна недостатъчност или синдром на Бартер. Има вероятност това да е признак и на дехидратация или да е част от общата картина при предменструален синдром. Това смята диетологът Лий Котън пред purewow.com.

Желанието за някои лакомства подсказва за заболяване

Според него е важно да обърнете внимание дали поривът към киселите краставички е моментен или продължава дълго време и настоятелно ви се ядат ден след ден. Ако е така, трябва да се насочите към лекар и да споделите особеното си желание за похапване. Това ще ви помогне да изключите евентуални здравословни проблеми.

Възможни причини да ви се дояждат солени храни

Свързани статии

И все пак, от киселите краставички има и редица ползи. Въпреки високото съдържание на натрий в тях, те са ферментирал продукт и като такъв имат редица ползи за здравето. В тях се съдържат полезни бактерии, които подхранват чревната флора. Киселите краставички са и добър източник на витамин К, важен за съсирването на кръвта и костната здравина. Източник са още на витамин С и А, както и на витамини от група В. В тях се съдържат ценни минерали, като калций, калий, изобилие от фибри.

Храни, които задължително се ядат сурови

Консумацията на кисели краставички в умерени количества е здравословна. Стига да не ви се ядат неистово непрекъснато, няма повод за притеснение.

Статията е информативна. Ако забележите, че натрапчиво ви се ядат кисели краставички или която и да е друга храна, споделете с лекар и поискайте мнението му.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати