Здраве и красота

7 знака, че се нуждаете от почивка

Промени в телесното тегло

22.12.2021г. / 06 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кога бе последният път, в който си осигурихте пълноценна почивка? Не е задължително да пътувате някъде, за да съберете нови сили. Почиваме си с любими занимания, докато се излежаваме и четем нова книга, спим до късно. Всеки си почива по различен начин. Пропускайки обаче почивката, не след дълго започваме да усещаме как тялото ни по всякакъв начин физически и емоционално ни дава сигнали, че не можем да продължим така.

Кои са знаците, че ви е време за пауза?

Главоболие

Главоболието е едно от най-честите неразположения, с които тялото ни подсказва, че се нуждае от почивка. Твърде голямото физическо и емоционално натоварване често води до болки в главата, шията и очите. Освен това високото ниво на стрес може да доведе до пристъпи на мигрена, повишено кръвно налягане.

4 вида стрес и как да се справим с тях

Проблеми с храносмилането

Когато мозъкът ви работи на пълни обороти за дълго време, храносмилателният ви тракт страда най-много. Ако към това добавите и стреса, могат да се появяват неразположения като запек, болки в стомаха, диария, подуване на стомаха, гадене.

Чести настинки

Научно доказано е, че стресът оказва негативно влияние върху имунитета ни и когато се нуждаем от почивка, а не си я осигуряваме, тогава страдаме по-често от настинки.

5 типа храни, които да ядете, когато сте под стрес

Промени в телесното тегло

Силният стрес често води до бързо наддаване на тегло, в редки случаи до рязко отслабване. Когато сме стресирани, нивата на хормона кортизол се повишават. Търсим утеха за емоциите си в храната, мислейки, че тя ще ни накара да се чувстваме по-добре. За жалост, обикновено хапваме вредни въглехидрати, които бързо покачват телесното ни тегло. Емоционалното хранене е още един знак, че се нуждаем от почивка.

Умора и раздразнителност

Умората може да настъпи в резултат както на физическа активност, недоспиване, така и в резултат на твърде много стрес и отрицателни емоции. Постоянната умора е ясен знак, че сте претоварени.

Свързани статии

Болка в гърдите

Болките в гърдите, причинени от стрес, често нямат никаква връзка със сърцето и са от чисто неврологичен произход. Ако често изпитвате пронизваща болка в гърдите, опитайте се първо да се отпуснете, да релаксирате, да си осигурите повече почивка. Ако тези неразположения зачестят, не се колебайте да се свържете с лекар.

Липса на желание за секс

Преумората е една от причините мозъкът да спре да синтезира достатъчно химикали, отговорни за сексуалното ни желание и човек губи интерес за определен вид интимност.

Коментирай