Здраве и красота

Може ли шоколадът да причини главоболие?

Каква е връзката между болките в главата и сладкото изкушение

06.01.2022г. / 13 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Шоколадът е едно от най-любимите лакомства. Той има редица положителни ефекти върху здравето, психиката и емоциите. Това прекрасно шоколадово изкушение във всичките му форми носи наслада, но и здравословни ползи заради изобилието от антиоксиданти и флавоноиди в състава си.

Каква е истинската причина да ви се яде шоколад?

Главоболието е един често срещан проблем, който се характеризира с широк набор от сила, интензитет и който се провокира от редица фактори. Един от факторите е храната. Главоболието, според клиника Майо, може да се усеща като тъпа болка, бавно нарастваща или интензивна пулсираща болка. Може да настъпи остро и разтърсващо, а може и да се усили постепенно. Главоболието може да се появи навсякъде по главата или да се локализира в определени области.

Що се касае до главоболието, причините за появата му могат да са също толкова много, колкото са и видовете главоболие. Повечето типове главоболие са причинени от спазми и втвърдяване на мускулите на черепа. Тези видове главоболие са най-широко разпространени и се определят като тензионно главоболие или такова, причинено от напрежение. Сред причините за поява на тензионно главоболие са стрес, безсъние, глад, промени в атмосферното налягане и времето.

Каква точно е разликата между млечния и черния шоколад?

Мигрената за разлика от тензионното напрежение може да се провокира от светлина, миризма, някои хранителни продукти, като авокадо, фъстъчено масло, заквасена сметана, сирена.

Шоколадът също може да се окаже причинител на главоболие. Той може да предизвика появата му или да влоши съществуващото такова.

Според изследване от 2020 година, публикувано в научното списание Nutrients, цитирано от healthdigest.com, изследователите откриват, че шоколадът е един от основните фактори за влошаване на мигрената при пациенти с подобни оплаквания. Учените анализират данните от проучванията, като констатират, че при повечето пациенти е била налице консумация на шоколад преди появата на главоболие. Въпреки това, няма абсолютно категорични доказателства, че само шоколадът е единствената значима причина за поява на мигрена или главоболие.

Храни, които могат да предизвикат главоболие

Експертите смятат, че някои съставки в шоколада, като кофеинът например, могат да са значително допринасящ фактор за отключване на главоболие, пише healthline.com. Сред другите потенциално отключващи главоболие съставки в шоколада, са бета-фенилетиламин, който влияе на кръвоснабдяването в мозъка, като го намалява, от което може да последва пристъп на главоболие или мигрена, според Американската академия по неврология.

Какаото в шоколада също може да причини главоболие, но може и да го подобри. До този извод стигат учени от Missouri State University's Center for Biomedical & Life Sciences, според които антиоксидантите в какаото могат да имат мощно противовъзпалително действие, което да намали главоболието.

Признаци, че главоболието ви всъщност е мигрена

Главоболието при различните хора е провокирано от различни причини. Различни са и факторите, които могат да го утежнят или подобрят. Важно е да следите състоянието си и да сте внимателни към избора си на храни. Ако забележите, че след консумация на някоя храна изпитвате по-силен дискомфорт от обикновено, намалете приема ѝ.

* Ако страдате от главоболие, консултирайте се с лекар. Статията има само информативен характер.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )
moje moje idotite okolo nas mai sa pricinna za tovaa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар