Здраве и красота

10 начина да направите сандвича по-здравословен

Но и да е вкусен

05.01.2022г. / 11 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Най-бързото хапване, което си приготвяме, когато сме гладни е сандвичът. Може би донякъде той е подценяван, но можем да направим от него нещо много вкусно и здравословно. Важно е да знаем какви съставки да ползваме, кои как да заменим и ще превърнем обикновения сандвич в наслада за сетивата. Вижте 10 идеи как да го направите по-здравословен и вкусен.

1. Заменете белия хляб с пълнозърнест или такъв, който се приготвя без глутенови брашна, от ядкови например. По желание може и да препичате филийките преди да добавите останалите съставки. А защо да не опитате да замените хляба с тези чудесни облачни хлебчета.

4 брашна, подходящи за диабетици

2. Повече свежи зеленчуци. Това ще добави повече витамини, фибри и пълнеж към вашия сандвич. Без значение дали сандвичът ви е с месо или не, зеленчуци като домати, краставици, лук, кресон, марули, зелени билки, спанак са чудесни.

3. Без сосове. Това са допълнителни калории, захари, консерванти. Ако все пак ви се иска да добавите малко майонеза, по-добрият вариант е да си приготвите вие домашна.

Нездравословни храни, които мнозина смятат за полезни (галерия)

4. Печено или варено месо, но не и пържено.

5. Избирайте месото разумно. Качеството му е от значение не само за вашата талия, но и за доброто ви здраве. По възможност избягвайте колбасите, пастетите, особено ако не сте ги приготвили вие.

6. Избирайте внимателно и сирената, тъй като има разнообразни видове с повече мазнини, много сол. Всичко това задържа излишни течности, трупате сантиметри на талията, а и се отразява на нивата на кръвната захар и холестерола. Котидж сирене, моцарела, скирела, са чудесни сирена, които може да добавите към вашия сандвич.

7. Използвайте зехтин, а не масло. Ако ви се иска да си изпечете хляба преди да го приготвите на сандвич, не го мажете след това с масло, а капнете няколко капки зехтин, в случай, че няма да добавяте качествена майонеза. Използвайте дресинг, чиято основа е с кисело мляко, не с майонеза. По-леко и здравословно е.

Свързани статии

8. Малко кисело зеле, маслини. Важно е сандвичът да съдържа полезни храни за храносмилането. Киселото зеле е ферментирала храна, която благоприятства добрите чревни бактерии. Важно е обаче да не се прекалява с неговата консумация. Маслините също са приятна добавка от време на време.

9. Домати вместо кетчуп. Кетчупът съдържа много сол и захари. Доматите от друга страна са полезни за кожата, сърцето, намаляват задържането на излишни течности. Ако все пак ви се иска червен сос в сандвича, заложете на истинска домашна лютеница в малки количества.

10. Яйца, авокадо. Чудесни са за сандвич, заедно или поотделно. Съдържат полезни протеини, мазнини, засищат и осигуряват енергия.

Коментирай