Здраве и красота

6 антиоксиданта срещу бръчки

За красива кожа

06.01.2022г. / 11 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато чуем свободни радикали, винаги се сещаме и за антиоксиданти. Знаем, че те са нашите защитници срещу онези молекули, които нанасят щети върху целия ни организъм, включително кожата. Знаем и че много полезни храни са богати на антиоксиданти. Но известно ли ни е, кои от тях са част от козметичните грижи и как намаляват появата на бръчки?

Как антиоксидантите помагат на кожата ни?

  • Коригират признаците на стареене;
  • Помагат за предотвратяване на увреждането от слънчевите лъчи;
  • Важни са за процеса на възстановяване на кожата;
  • Помагат за подобряване на тена на кожата и други.

Кои антиоксиданти се борят със стареенето на кожата?

Ниацинамид

Ниацинамидът е известен и като витамин В3. Той също е мощен антиоксидант, който подобрява текстурата и тонуса на кожата. Според западни дерматолози, ниацинамидът спомага за намаляване на фините линии, бръчките и хиперпигментацията. Смята се, че действа и противовъзпалително, намалявайки зачервяванията по кожата. Този витамин често се използва като част от терапията при кожни заболявания като розацея и акне. Смята се, че е подходящ и за чувствителна кожа.

3 рецепти за смути за сияеща кожа

Ресвератрол

Още един невероятен антиоксидант, който може да се намери като чиста молекула, добавен в козметични грижи, но и съдържащ се в редица вкусни храни. Ресвератролът е известен като „молекулата на дълголетието“ благодарение на впечатляващите си способности да забавя процесите на стареене. Смята се, че има противовъзпалителни, антибактериални и противогъбични свойства, които успокояват кожата, намаляват стареенето ѝ.

Серум с масла при тъмни кръгове и подпухване на клепачите

Витамин Е

Този антиоксидант е известен със способността си да ускорява процеса на заздравяване на кожата. Той също често влиза в състава на различни козметични продукти. Чудесен е за намаляване появата на бръчки, при суха кожа, за омекотяване, при стрии. Витамин Е също помага за подобряване на ефективността на други антиоксиданти.

3 съставки в козметиката, намаляващи бръчките около очите

Ретинол

Той е производен на витамин А и доказано помага да забавим появата на бръчки. Ретинолът е този антиоксидант, който е особено ефективен поради малката си молекулярна структура, която му позволява да проникне достатъчно дълбоко в кожата, за да може ефективно да стимулира синтеза на колаген.

Свързани статии

Коензим Q10

Той се съдържа естествено в нашето тяло, но с напредването на възрастта намалява, а това ни прави по-податливи на бръчки и фотостареене. Според западни изследвания, този антиоксидант се бори със свободните радикали, нанасящи вреди на кожата и поддържа клетките на кожата ви здрави. Коензим Q10 се абсорбира лесно от кожата и спомага за стимулиране на синтеза на колаген.

Витамин С

Един от най-важните антиоксиданти за здравето и красотата на кожата. Витамин С елиминира свободните радикали, прави кожата по-стегната, тъй като спомага за синтеза на колаген. Също така намалява и пигментните петна, кожата е по-свежа.

Коментирай