Здраве и красота

Какво да консумирате след нездравословно хранене

За детокс на организма

12.01.2022г. / 10 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колко често консумирате нездравословни храни? Това е широка група от продукти – колбаси, бързи закуски, сладкиши, чипсове и т. н. Всички те изобилстват от вредни мазнини, рафинирани въглехидрати, сол, захар.

Ако не сте от тези, които често консумират нездравословни храни, но все пак се случи, вижте какво може да добавите след това към менюто си за детокс на организма.

Какво да ядем и пием след преяждане с нездравословна храна

Храни, богати на калий

Нездравословните храни, без значение дали става въпрос за бургери, пакетирани лакомства, захарни изделия, тестени закуски и т. н. съдържат големи количества натрий. Като цяло нездравословните въглехидрати ни карат и да задържаме излишни течности, затова и сме по-подути след консумацията им.

Натрият може да повиши нивата на кръвното налягане, повишавайки риска в дългосрочен план от сърдечен удар, инсулт и дори бъбречно заболяване. От друга страна, храните, които са богати на калий, спомагат за калиево-натриевия баланс, за елиминиране на част от задържаните течности, за високото кръвно.

4 стъпки за добро храносмилане според аюрведа

Вода със сок от лимон/лайм

Водата е най-големият съюзник след преяждане с нездравословна храна. Това е така, защото прекаленият прием на натрий може да наруши електролитния баланс в тялото. Високото количество натрий ни кара да изпитваме силна жажда. Пием вода, защото сме жадни, но и задържаме такава, заради нездравословните храни.

7 противовъзпалителни храни

Хубавото обаче на пиенето на поне 2 литра вода на ден е, че помагаме на тялото си да елиминира част от токсините и излишните течности. Така облекчаваме работата на храносмилателната система, бъбреците. Цитрусовите плодове като лимон и лайм са едни от най-добрите детоксикатори на организма.

Зелен чай

Чудесна напитка за понижаване на нивата на лошия холестерол, детокс на организма, подобряване на метаболизма.

7 храни, които да ядете, когато ви се дояде сладко (галерия)

Натурално кисело мляко

Постоянната консумация на нездравословни храни с ниска хранителна стойност също може да означава, че не получавате достатъчно витамини, минерали и антиоксиданти, които обикновено се намират в пресните продукти и пълнозърнестите храни. Консумацията на кисело мляко ни осигурява лактобацили, които са полезни за червата и спомагат за поддържане на добър имунитет. Важно е обаче да не консумираме готови подсладени кисели млека.

Свързани статии

Киселото мляко не е добре да е твърде мазно, а по желание към него може да си добавим семена от чиа, свежи плодове, канела, малко мед, ядки.

Джинджифил

Джинджифилът спомага за подобряване на метаболизма, храносмилането, имунитета, подобрява работата на черния дроб. За него е известно, че спомага за баланса на холестерола, има ползи за здравето на сърцето, спомага за елиминиране на излишните течности и детоксикира.

Коментирай