Здраве и красота

Аюрведа билки и подправки при стрес

За повече баланс и здраве

19.01.2022г. / 05 22ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Работа, грижи за семейството, проблеми от различен характер, постигане на кариерни цели... Всички те оказват влияние върху емоционалното ни и физическо здраве.

Когато стресът стане хроничен – ние често не сме забелязали, че това се е случило, ставаме по-раздразнителни, не спим добре, не се храним здравословно, по-често страдаме от различни неразположения.

Управлението на стреса е единственият начин да бъдем в добро здраве. Индийската практика за здраве и благополучие аюрведа, има решение и за справяне със стреса, използвайки някои билки и подправки. Повече вижте в следващите редове.

Внимание! Не приемайте билки и подправки, без да се консултирате предварително с лекар.

Брахми

Това е много силна билка, за която се смята, че помага за справяне със стресовите фактори в ежедневието. В брахми са открити биохимикали наречени бакозиди, за които учените смятат, че помагат за възстановяването на мозъчните тъкани и следователно имат положителен ефект върху паметта, концентрацията. Брахми е известна и с това, че намалява и хормона на стреса кортизол, облекчава симптомите на болестта на Алцхаймер.

4 вида стрес и как да се справим с тях

Гудучи

Гудучи е друга билка използвана в аюрведа. На санскрит означава „това, което предпазва тялото от болести“. Гудучи помага за засилване на паметта, намаляване на стреса, засилва имунната система.

Куркума

Една суперхрана и подправка, която има противовъзпалителни свойства, като същевременно е и антиоксидант. Куркумата съдържа куркумин и помага за подобряване на кръвообращението, което пък намалява риска от сърдечни заболявания. Подправката също така е полезна за здравето на мозъка, смята се, че намалява риска от развитието на рак, също така помага за повишаване на мозъчния невротрофичен фактор, който предпазва от алцхаймер и от психични заболявания като депресия.

12 фантастични причини да пиете чай от мента всеки ден

Ашваганда

Ашваганда е широко позната и като индийския женшен. Билката е богата на адаптогени, които помагат на тялото да регулира стреса. Също така се смята, че помага за засилване на мозъчната функция и подобрява нивата на кортизола.

Свързани статии

Подобряването на мозъчната функция спомага за подобряване на настроението, като по този начин се намалява и рискът от депресия и тревожност. Още за ашваганда може да прочетете тук.

Мандукапарни, известна още като готу кола

Това е индийска ароматна билка, за която се смята, че подобрява паметта, помага за балансиране на хормона на стреса кортизол, за по-лесното адаптиране към ситуации на тревожност и стрес. Мандукапарни е и добър имуностимулатор, укрепва вените и кръвоносните съдове, намалява усещането за умора и други.

Коментирай