Рибата е един от най-здравословните източници на протеин и полезни мазнини. Тя е източник на омега-3, ценни за нервната и сърдечносъдовата система. Препоръчва се редовна консумация на риба поне 3 пъти седмично.

Какви са ползите от консумацията на риба?

Консумацията на риба, както и на всяка друга полезна храна, трябва да е умерена. Според hoodhousekeeping.com, рибата е превъзходен източник на омега-3 мастни киселини, калций и витамин D. Тя доставя висококачествен протеин на тялото, както и изобилие от колаген. Протеините и колагенът са изключително важни за нормалното делене на всяка клетка, за кожата, мускулите, костите, всички тъкани в организма.

Защо не трябва да се прекалява с добавките с рибено масло?

Сред най-здравословните риби са сьомгата, херингата, рибата тон, скумрията, треската, тъй като са с високо съдържание на полезни мазнини и омега-3 мастни киселини. Те са чудесен източник и на витамин В12, фосфор, ниацин, протеини. Според healthline.com, са и с високо съдържание на калций, което е прекрасен повод да ги консумирате редовно.

И все пак, при консумация на риба могат да се появят някои симптоми, които подсказват, че трябва да спрете да я консумирате и задължително да се консултирате с лекар.

Според verywellhealth.com, при някои хора може да се проявят симптоми на алергия към рибата. Те включват копривна треска, гадене, сърбеж, кихане, диария, повръщане след консумация на риба. Ако изпитате някой от тези признаци, потърсете медицинска помощ, за да се установи причината.

Най-важните ползи от омега-3 мастните киселини

Още по темата

Друг потенциален риск от консумацията на риба, е наличието на живак. Всички видове риба съдържат малко живак, който е токсичен метал, естествено присъстващ в природата и водните басейни. Някои риби са с много високо съдържание на живак, ако са уловени в замърсени райони или се отглеждат във ферми за развъждане. Ето защо е много важно да се информирате предварително за произхода на рибата, когато я купувате.

Симптомите на отравяне с живак са липса на координация, мускулна слабост, проблеми с говора, изменения в зрението, според healthline.com. Други възможни симптоми са депресия, проблеми с паметта, раздразнителност, тревожност, които се проявяват при дълготрайно и постоянно излагане на влиянието на живака.

4 признака на дефицит на омега-3 мастни киселини

Ако получите някои от споменатите симптоми и ако често консумирате риба, може проявите да са свързани. Необходимо е да се консултирате с лекар и временно да преустановите консумацията на риба.