Здраве и красота

Защо коламаската на ръцете може да е вредна?

Ръцете са най-неподходящото място за епилиране

04.02.2022г. / 05 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Коламаската и епилирането са едни от най-популярните начини за обезкосмяване, защото дават повече дълготраен ефект от бръсненето. Коламаската дава известно облекчение от космите за период от 2-3 седмици, в които кожата е гладка. Но има една част от тялото, на която не бихте искали да правите коламаска и това са ръцете.

Как да си направите домашна кола маска

Според bustle.com, ръцете са най-неподходящата част от тялото за коламаска или епилиране. Това е така, защото те са най-изложени на слънце и атмосферни условия заедно с лицето. Редовното епилиране или скубане на космите на ръцете, особено през пролетта и лятото, може да доведе до дразнене, поява на подутини, болка, парене, зачервяване, възпаления, пъпки, податливост на изгаряне.

Коламаската на ръцете ви излага на по-висок риск от рак на кожата заради директното въздействие на слънчевите UV-лъчи върху прясно епилираната кожа на ръцете.

Коламаската крие и още един риск през лятото. Под влиянието на слънчевите лъчи има риск да се появят пигментни петна или по-светли участъци. Те се третират трудно и може да останат завинаги върху кожата. Освен това кожата е по-податлива на инфекции, защото е почти постоянно изложена на триене и атмосферни влияния.

Груби грешки при обезкосмяването

И все пак, ако искате да правите коламаска на ръцете си, можете да го правите. Коламаската има редица ползи, от които да се възползвате. Тя е чудесен начин да се спасите от ежедневното бръснене, което прави косъмчетата твърди и тъмни. Дава дълготраен ефект и ви помага да не мислите за обезкосмяване поне 2 седмици.

Коламаската е и начин да ексфолирате кожата си. Тя отстранява горния слой мъртви клетки и натрупвания, себум и замърсявания, които запушват порите. Препоръчително е да ексфолирате кожата си вечерта преди коламаската на следващия ден. Така кожата ще е добре почистена и ще се намали рискът от раздразнения, зачервявания, поява на пъпки.

Ефективна домашна коламаска за лятото

Една от заблудите за коламаската е, че прави космите по-дебели. Това не е така. Ако кожата ви не проявява признаци на раздразнения, можете да си правите коламаска без притеснения, защото тя дава удобство и дълготраен ефект.

Коментирай