Здраве и красота

Помага ли скачането на въже в топенето на коремните мазнини?

Как да стопите излишното тегло

17.01.2022г. / 14 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Скачането на въже е прекрасно кардиоупражнение. То е интензивна тренировка за цялото тяло, защото при скачането на въже участват всички групи мускули както на краката, така и на корема, гърба, горната част на тялото и ръцете. Неслучайно скачането на въже е част от тренировката на спортисти от най-различни дисциплини – то е чудесен начин да се стегне мускулатурата, да се изгорят мазнини и да се подобри балансът, издръжливостта.

Причини да трупате мазнини около корема

Скачането на въже може да помогне в ускоряването на топенето на мазнините. Но може ли да помогне и за изгарянето на коремни мазнини? Отговорът не е еднозначен, защото факторите са много. Въпреки че скачането на въже е съсредоточено предимно върху мускулите на краката и бедрата, то може да въздейства и върху коремните мускули, като подпомогне изгарянето на коремните мазнини.

Скачането на въже може да помогне да изгорите мазнините по корема в дългосрочен план. За целта обаче трябва да сте постоянни. Важно е и да се включват разнообразни видове тренировки. Не разчитайте само на скачането на въже в борбата срещу излишните мазнини. Колкото повече и различни активности включвате в тренировъчната си рутина, толкова повече калории ще изгаряте и ще поддържате все по-добра форма. Освен скачането на въже, други подходящи кардиотренировки за изгаряне на коремни мазнини са тичане, бързо ходене, каране на колело, силови тренировки, според verywellfit.com.

Упражнения за изгаряне на коремни мазнини

Какво обаче е значението на диетата за изгарянето на мазнини, включително коремни?

Диетата е от първостепенно значение за топенето на мазнините. Тренировките могат само да подсилят този процес, да ускорят метаболизма, да укрепят мускулите, така че всичко това да подпомогне процеса на отслабване. Но не можете да разчитате само на тренировките за тази цел. Ако се храните неправилно, не съобразявате количеството и вида на приетите калории, колкото и да тренирате, успехите ви ще са минимални или никакви.

Ако искате да отслабнете успешно, трябва да се храните така, че да имате калориен дефицит. Това означава да изразходвате повече, отколкото консумирате. Имайте предвид, че с тренировки не можете да изразходите всички калории, които сте приели през деня. Това е невъзможно. Ако средно човек консумира по около 2 хиляди калории на ден, няма как с тренировки да ги изразходва. Затова не се хвърляйте презглава във фитнеса да тренирате с часове до крайно изтощение. Това е грешка, която води до негативни резултати, травми и може да влоши трайно здравословното състояние.

Причини коремните ви мазнини да не изчезват

Не трябва да се забравя, че организмът изразходва по-голямата част от калориите за базовите си нужди. Това означава, че базовият метаболизъм на всеки човек работи по различен начин. Под базов метаболизъм се има предвид калориите, които тялото ви изразходва, за да осигури енергия за протичане на всички метаболитни процеси в клетките. Тоест, това е метаболизмът ви, когато дори си лежите и не правите нищо. Той обаче може да се забърза, ако развиете добре мускулатурата си. Колкото по-развита е мускулатурата, толкова повече калории изгаря тялото в спокойно състояние.

17 малки стъпки, с които да премахнете коремните мазнини

* Ако искате да отслабнете здравословно, консултирайте се със специалист. Той ще ви посъветва как да съобразите хранителния и двигателния си режим с индивидуалните ви особености и нужди.

Коментирай