Здраве и красота

3 упражнения, които треньорите смятат за неефективни и опасни

Защо не си струва да ги правите?

19.01.2022г. / 14 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тренировките са важна част от здравословния начин на живот. Редовните упражнения и движението подобряват цялостното здраве, поддържат скелета, ставите, сухожилията и мускулите в добро състояние, а поддържаният тонус оказва положителен ефект върху работата на всички органи и системи. В допълнение можете да се радвате на стройна фигура, защото двигателната активност ускорява метаболизма и помага в отслабването.

Упражнения, подходящи за тренировка вечер

Измежду широкия набор от упражнения, на които можете да се спрете, съществуват и такива, които много треньори избягват, защото ги смятат за неефективни, дори опасни. Въпреки че е важно да се редуват различни упражнения, за да се стимулира тялото по всевъзможни начини, все пак има някои упражнения, които не са особено препоръчителни.

Сайтът livestrong.com събира мненията на различни сертифицирани фитнес треньори, които споделят кои са упражненията, които самите те не правят и които не препоръчват на своите клиенти. Ето някои от тях.

Бърпита (Burpees)

Бърпитата са част от високоинтензивните тренировки. Те осигуряват изгаряне на много калории за кратко време, защото изискват голям енергиен ресурс. Но въпреки че вършат чудесна работа в повишаването на пулса и топенето на мазнини, бърпитата могат да причинят сериозни травми.

Защо упражнението „планински катерач“ е толкова полезно за фигурата?

В стремежа си да изпълните колкото се може повече бърпита за единица време, това поставя в риск гръбнака, ръцете и краката. Натискът, който бърпитата оказват върху ставите, може да доведе до сериозни травми всеки път, когато приземявате краката си на пода. Ако все пак решите да правите бърпита, не се насилвайте да ги правите бързо, а по-скоро се съсредоточете в правилното им изпълнение.

Напади с реверанс

Страничните напади с така наречения реверанс са упражнение, което има за цел да усъвършенства баланса на тялото, подвижността и да стегне бедрените и седалищните мускули. Тази модификация на нападите обаче е истинско предизвикателство, защото изискват бързина, в която обаче трябва да сте много прецизни в точността на изпълнението. В противен случай могат да се случат сериозни травми на глезена и колянната става.

Най-подходящите тренировки за сутрин, обед и вечер

Това е така, защото при страничните напади с реверанс центърът на тежестта е изместен, стабилността е разколебана и съществува риск от скъсване на коленни или глезеннни връзки заради движението, имитиращо усукване на крака около стъпалото.

Коремни преси

Свързани статии

Коремните преси са едно от най-често правените упражнения за стягане на коремните мускули. Ще се изненадате, но те са и едно от най-неефективните за тази цел. Ако искате да стегнете корема и да стопите мазнините по него, обикновените коремни преси са последното нещо, което ви трябва. Много треньори изобщо не си губят времето с коремни преси, защото е лесно да нараните врата си с тях, а да не постигнете кой знае колко забележителни резултати.

Какво се случва, ако правите напади всеки ден?

Коремните преси не могат да изградят особено голяма сила в ядрото, сърцевината на тялото. Само ще напрягате врата и гръбнака си, а крайният резултат може да са схващания, болки, разтежения. Вместо коремни преси можете да правите всякакви други упражнения с далеч по-голямо предизвикателство за коремните мускули. Те включват най-вече участието и на краката.

Снимки: iStock

Коментирай