Здраве и красота

10 здравословни показателя, които трябва да следите редовно

Профилактичните прегледи и изследвания помагат за по-добро здраве

21.01.2022г. / 12 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

6. Зъбно здраве.

3 суперхрани за здрави и бели зъби

Не пропускайте редовните прегледи при вашия зъболекар по два пъти в годината. Не чакайте да ви заболи зъб, за да отидете на зъболекар. Скритите зъбни инфекции и заболявания могат не само да причинят загуба на зъб, но и да повлияят негативно на сърдечносъдовата, нервната система, костите, ставите, функциите на коремните органи, да причинят общо възпаление в организма.

7. Бенки.

Препоръчително е всяка година да преглеждате бенките си при дерматолог с профилактична цел. Трябва да го направите задължително, ако забележите поява на нова бенка или изменения в стара такава. Профилактиката е начинът да се предпазите от агресивен меланом, който е един от най-често срещаните видове рак.

Свързани статии

8. Главоболие.

Какво представлява хормоналното главоболие?

Ако страдате от чести главоболия, не трябва да ги неглижирате, а трябва да се консултирате с лекар. Причините за поява на чести главоболия с различен интензитет и сила могат да са много. За да се погрижите за здравето си е най-добре да установите причината за тях, като се посъветвате със специалист.

9. Гърди.

Жените трябва да са изключително стриктни и редовни в прегледите на гърдите си. Ракът на гърдата е все по-често срещано заболяване, засягащо съвременните жени, включително млади. Той се разпространява бързо и може да е много агресивен, но може да бъде напълно излекуван, ако бъде диагностициран навреме. Не пропускайте профилактичен преглед всяка година.

4 симптома на рак на гърдата, различни от бучка

10. Познавайте добре здравето на фамилията си.

Част от превенцията на опасни и хронични заболявания е доброто познаване на семейната обремененост. Ако знаете за заболяванията, които са се случвали на ваши роднини, най-вече преки, ще ви е по-лесно да сте нащрек за собственото си здраве, познавайки рисковете, които да следите.

Коментирай