Здраве и красота

3 причини кафето ви да предизвиква акне

Каква е връзката между любимата напитка и възпаленията по кожата

21.01.2022г. / 10 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кафето е една от най-консумираните и предпочитани напитки от милиони хора. За мнозина денят не може да започне без кафе, но не може и да завърши без да сте пили поне още едно. Кофеинът в кафето е антиоксидант, известен със своите качества и ползи за здравето. Кофеинът се свързва с намален риск от инфаркт, рак на дебелото черво, болест на Алцхаймер и Паркинсон, инсулт, според учени от Института „Джонс Хопкинс“.

Какво не знаем за безкофеиновото кафе?

Въпреки всички безспорни полезни ефекти от кафето, то може да е потенциална причина за появата на акне. Влошаването на акнето и нарастващият брой гнойни пъпки, които се появяват по лицето ви, може да се дължат на любимото ви кафе.

Какви могат да са причините кафето ви да предизвиква акне?

1. Съдържа кофеин.

Въпреки че кофеинът е антиоксидант, който се счита за полезен за кожата в борбата с възпаленията и стареенето, той все пак е стимулант. Като такъв, той повишава стреса в организма, а като един от резултатите от това са повишени нива на стресови хормони. Високите им стойности могат да влошат съществуващото акне или да предизвикат появата му.

Какво може да се случи с кожата, ако спрете да пиете кафе?

Кофеинът стимулира секрецията на андрогени – мъжки полови хормони, заради високите нива на стрес. Ако се консумират големи количества кафе, вероятността тялото да изпитва постоянен стрес е голяма. Съществува връзка между високите концентрации кофеин в кръвта и повишените нива на стрес, пише Livestrong.com. Това показват данни от проучване от 2013 година, публикувано в Stress and Health.

Кофеинът повишава и друг хормон на стреса – кортизол. Той е един от хормоните, които предизвикват повишена секреция на мастните жлези, което води до запушване на порите, възпаления, акне.

8 мощни натурални средства при акне

2. Добавена захар.

Ако пиете кафето си със захар, тя може да е една от причините да страдате от акне. Добавените захари в напитките и храните са основа за възникване на възпаления в тъканите. Колкото повече добавена захар има в диетата ви, толкова по-високи са нивата на общото възпаление в организма, включително в кожата. Постоянното повишение на кръвната захар заради добавянето на лъжичка захар към всяка чаша кафе, може да създаде сериозна заплаха за здравето, повишен риск от диабет, поява на акне, хормонален дисбаланс.

Храни, повишаващи риска от поява на акне

3. Млечни продукти.

Много хора предпочитат да добавят различни млечни продукти към кафето си, най-вече прясно мляко или сметана. Прекрасното ви любимо капучино или лате може да се окаже причината за акнето ви. Съществуват проучвания, които намират връзка между лактозата и акнето, според Американската академия по дерматология. Учените смятат, че жените, които пият две и повече чаши кафе с мляко на ден имат с до 44% по-висок риск от развитие на акне в зряла възраст.

Коментирай