Здраве и красота

Може ли киселото мляко да помогне при киселини?

Какви са ползите от консумацията на кисело мляко

21.01.2022г. / 09 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Киселините са често срещан проблем, с който се сблъскват много хора. Те могат да се появяват спорадично, но могат и да се превърнат в хроничен проблем. И в двата случая е добре да знаем с кои храни и напитки можем да си помогнем в намаляването на киселините и облекчаването на паренето.

Какво се случва в тялото, ако ядете кисело мляко всеки ден?

Хората, страдащи от гастроезофагеален рефлукс знаят, че има храни, които провокират киселини и такива, които могат да ги потиснат. Киселото мляко е една от тези храни, които могат да помогнат за намаляване на киселините, облекчаване на усещането за парене в гърдите и корема, горчив вкус в устата.

Киселото мляко е ферментирала храна, богата на естествени пробиотични бактерии. Съдържа мазнини, които обаче могат и да причинят киселини. Киселинният характер на киселото мляко е също една потенциална причина за влошаване на киселините в стомаха. В този смисъл отговорът дали киселото мляко е изцяло полезно в потискането на киселините не е еднозначен. И тъй като при всеки човек състоянието, причиняващо киселини, е индивидуално, най-добре е да тествате как ще се чувствате след консумация на кисело мляко.

4 причини за поява на киселини при тренировка

Според Клиника Кливланд, има много причини да включите киселото мляко в храненето си. Най-солидната причина е богатото наличие на пробиотици в него. Тези полезни бактерии могат да допринесат за цялостното подобряване на храносмилането. Те са важни и за функциите на имунната система.

Как да предотвратите връщане на стомашни киселини

Свързани статии

Натуралното кисело мляко е прекрасен източник на протеини и калций. Протеините са от решаващо значение за изграждането не само на мускули, но и здрави кости, зъби, те са градивен елемент на всяка клетка в организма. Незаменими са и за функциите на нервната и ендокринната система.

Консумацията на кисело мляко е важна и за контролирането на кръвното налягане, холестерола, кръвната захар, пише healthdigest.com.

Златно кисело мляко – как ни помага да сме по-здрави

Според Клиника Кливланд, редовната консумация на кисело мляко може да помогне за облекчаването на киселините повече, отколкото консумацията му в момента на поява на киселини. Ако консумирате кисело мляко, за да облекчите моментално киселините, това може да не помогне. Но ако редовно се стараете да зареждате организма си с тази полезна пробиотична храна, това може да намали пристъпите на поява на киселини, горчив вкус, връщане на храна, пареща болка.

Коментирай