Здраве и красота

Райска ябълка – защо е толкова полезна?

Здравословен сезонен плод с много качества и прекрасен вкус

21.01.2022г. / 16 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Райската ябълка е прекрасен плод с наситено сладък и същевременно леко стипчив вкус. Тя е един чудесен дар от природата през зимата. Този сочен плод, който расте и у нас, дава изключителни ползи за здравето.

Ако се нуждаете от повече витамин А, яжте тези храни (галерия)

На външен вид райските ябълки приличат на оранжеви домати по форма. Ципата им е по-твърда, заради което някои хора предпочитат да я белят преди консумация. Други ги ядат заедно с кората.

Както в кората, така и в сърцевината на този плод, се съдържа изобилие от витамини, минерали, антиоксиданти, които са много ценни за здравето, според WebMD.

Райската ябълка е много богата предимно на витамин А, който ѝ придава и характерния оранжев цвят. Витамин А е незаменим мастноразтворим витамин, който играе съществена роля за здравето на очите, според healthline.com. Бета-каротинът, който в организма се разпада до витамин А, поддържа състоянието на роговицата добро и забавя стареенето.

6 храни, изненадващо богати на витамин С

В райската ябълка се среща и висока концентрация на витамин С, който е мощен антиоксидант, предпазващ клетките от възпаления, стареене, стимулира имунната, сърдечносъдовата система, допринася в превенцията на диабет.

Свързани статии

Райските ябълки са много богат източник на фибри. Реколтата им се прибира през есента, което означава, че през зимата ще имате възможност да добавите повече местни продукти богати на фибри, витамини и минерали към диетата си.

Храните с високо съдържание на фибри подпомагат функциите на храносмилателната система, а тя от своя страна допринася за стимулирането на здрава имунна система.

Признаци, че не ядете достатъчно фибри

Фибрите подхранват полезните бактерии в червата, ускоряват техните движения, като това стимулира редовното изхождане и правилното усвояване на хранителните вещества. Фибрите осигуряват и по-дълготрайна ситост през деня.

Райските ябълки са плод с нисък гликемичен индекс, което според healthline.com, е прекрасен начин да контролирате нивата на кръвната захар. Наблягането на храни с нисък гликемичен индекс и повече фибри в менюто е един от най-добрите начини да се предпазите не само от наднормено тегло, но и от диабет.

Снимка: iStock

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
..... ( преди 2 години )
Свободно време