Здраве и красота

Какво причинява болка в китките?

Възможни причини за поява на скованост, болка, изтръпване в ръцете и пръстите

23.01.2022г. / 05 43ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Китките са една от частите на ръцете, които участват във всяко движение. Дори когато просто движите пръстите си, китките също участват. Те са в непрекъснато напрежение, каквато и дейност да извършвате с ръце. И заради това появата на болка в китките е толкова чест проблем, с който се сблъскват много хора.

Причини за поява на болки в прасеца

Болките в китките не са характерни само за спортисти, въпреки че при тях вероятността за поява на болка е по-голяма. Неслучайно съществуват наименования като „тенис лакът“, „рамо на питчър“ и други травми, характерни за повтаряемите движения при някои спортове.

Според изследване от 2019 година, публикувано в BMC Musculoskeletal Discord и цитирано от healthdigest.com, няма конкретни числа за разпространението на болковия синдром в китката сред населението, но се подчертава, че е широко разпространен. Проучването показва, че хората, чиято работа включва повтарящи се движения с ръце или спорт, имат по-голяма склонност да развият болки в ръцете и китките, отколкото хората, които не използват ръцете си толкова много през деня или поне не с повтарящи се движения.

Домашни средства срещу болки в мускулите

Прекомерната употреба на ръцете е сред водещите причини за поява на болки в китките. Тендовагинитът и тендинитът се свързват с прекомерно натоварване на сухожилието в китката. Според Клиника Майо, всяко повтарящо се движение в китката може да го засегне, да причини болка, която да се разпространи по цялата дължина на ръката към рамото и пръстите.

Свързани статии

Работата на компютър и писането са сред най-честите причини за поява на болка в китките след спорта. При тези постоянно повтарящи се движения, предполагащи напрягане на мускулите на ръцете, стоенето в една поза за дълго време, могат да причинят възпаления в тъканите на китките, водещи до болка, скованост, подуване, парене.

5 начина да намалите болките в ставите

Друга възможна причина за болка в китките е синдромът на карпалния тунел. При този синдром се засяга не толкова сухожилието в китката, колкото нервът, който преминава от рамото към пръстите.

Съществуват и други причини за болки в китката. Сред тях са артрит, ревматоиден артрит, ганглиозни кисти.

* Статията има информативен характер. Ако имате болки в китките, задължително се консултирайте с лекар.

Снимка: iStock

Коментирай