Здраве и красота

5 масла, които възстановяват кожата през есента и зимата

Като същевременно и намаляват стареенето ѝ

21.01.2022г. / 16 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Как се грижите за кожата си през есенно-зимния период? Както през лятото, така и през студените месеци, кожата ни е изложена на редица стресови фактори от околната среда. Вятър, мръсен въздух, резки промени в температурите и влажността и т. н. В резултат тя е по-суха, в някои случаи дори може да се напука, да сърби, дехидратира се, губи своя блясък.

Хубавото е, че има масла, които спомагат за нейното бързо възстановяване, като същевременно и намаляват стареенето ѝ. Вижте няколко предложения, които може да ползвате за кожата на лицето и тялото.

Масло от марула

Това уникално за кожата масло се извлича от ядките на дърветата марула. Маслото от марула съдържа много хранителни вещества, антиоксиданти и мастни киселини. Неговите незаменими качества го правят добра грижа за зряла и суха кожа. Маслото има и антимикробни свойства и помага за балансиране на секрецията на себум. Нанася се лесно, прониква в дълбочина и кожата бързо възстановява своята мекота, еластичност и блясък.

Масло от семена на нар

Едно чудесно масло за всеки тип кожа, дори и за мазната и склонна към образуването на акне. Маслото от семена на нар доставя на кожата много антиоксиданти. Бързо се абсорбира, без да я оставя мазна. За маслото е известно, че има противовъзпалителни и антистареещи свойства.

Смята се, че допринася за синтеза на колаген и се бори със свободните радикали, които са свързани с преждевременното стареене на кожата. Грижата с масло от семки на нар насърчава обновяването на клетките, което помага за повишаване на еластичността ѝ и намалява появата на фини линии и бръчки. Не на последно място, тенът на кожата е подобрен.

Възстановяващи маски за изтощена коса през зимата

Шипково масло

Маслото от шипка е богато на бета-каротин, ретиноева киселина и есенциални мастни киселини като омега-3 и омега-6, които са много важни за здравето и красотата на нашата кожа. Маслото от шипки е добра грижа за суха, зряла или дехидратирана кожа. През студените месеци кожата ни изсъхва, изложена е на студен вятър, ниски температури и дори и да е по-мазна, тя се нуждае от хидратация и подхранване. Маслото от шипки може да се ползва самостоятелно или в комбинация с други масла.

Свързани статии

Масло от хибискус

То е събрало в себе си важни антиоксиданти, витамин Е и есенциални мастни киселини, които спомагат кожата да бъде по-здрава и красива особено през есенно-зимните месеци. Маслото от хибискус овлажнява кожата в дълбочина, подобрява нейната еластичност, намалява образуването на бръчки, възстановява мекотата ѝ и намалява усещането за сухота.

Етерични масла при подпухнали очи

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е едно от най-добрите масла в грижа за кожата през цялата година. За него е известно, че има антисептично и противогъбично свойство. Бързо се абсорбира от кожата, като я прави мека, успокоява сърбежа, подходящо е и за подхранване на кожичките около ноктите и напукана кожа на петите. Може да се комбинира и с други масла.

Коментирай