Здраве и красота

Кожен симптом, който може да подсказва за непоносимост към глутен

Какво представлява дерматитис херпетиформис?

24.01.2022г. / 05 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Цьолиакията е автоимунно заболяване, което се характеризира с непоносимост към глутен. При установена цьолиакия човек не може да консумира глутен по никакъв начин, защото организмът му моментално реагира бурно на приетата храна, съдържаща този протеин. Въпреки това, не е задължително да имате диагностицирана цьолиакия, за да страдате от различни видове дискомфорт, свързани с глутена.

Вреден ли е за всички глутенът?

Може да имате чувствителност към глутена, която да се изразява по всевъзможни начини. Едно от тези проявления може да е чрез кожата. Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя може да реагира по различни начини на дразненията, идващи от храната и околната среда. Проявленията по кожата са много и различни, но понякога могат да заблудят, защото петна, зачервявания, раздразнения, обриви могат да се появят по много причини.

Симптомите на чувствителност към глутен, според beyondceliac.org, цитиран от healthdigest.com, са стомашно-чревни проблеми, главоболие, замъгляване на съзнанието, изтръпване на крайниците, болки в ставите, тежка умора.

Какво се случва в тялото ни, когато спрем глутена?

Кой е кожният симптом, който може да е провокиран от глутенова непоносимост или чувствителност?

Внимание! Статията има информативен характер. Ако изпитвате кожни проблеми или подозирате, че може да имате проблем при консумация на глутен, незабавно се консултирайте с лекар.

Подутини, мехури и болезнени плаки

Свързани статии

Съществува състояние, наречено дерматит херпетиформис, което според Celiac Disease Foundation се характеризира с подутини или мехури, които са силно сърбящи и образуват клъстери по кожата. Най-често се наблюдават по лактите, коленете, задната част на краката, в областта на врата и косата. Възможно е по време на установяването на състоянието, то да се обърка с екзема или псориазис. Според изследванията, по-предразположени са мъжете на възраст между 30 и 40 години.

Храни, които не съдържат глутен (галерия)

Това състояние може да се прояви както при хора с установена цьолиакия, така и при хора, които страдат само от чувствителност към глутена, но имат нормални чревни биопсии. Придържането към диета, изключваща глутеновите храни и продукти има благоприятен ефект върху кожата и цялостното здраве.

Ако страдате от подобен кожен проблем, опитайте да премахнете глутена от диетата си за няколко дни и да проследите разликата. Задължително се консултирайте с лекар, който да ви посъветва как да действате, какви изследвания да проведете, как да се храните при евентуално установяване на непоносимост или чувствителност към глутен.

Алтернативи на пастата, които не съдържат глутен

Коментирай