Здраве и красота

Първата ми зима без суха кожа: Как го постигнах

Една лична победа за мен и моята кожа

24.01.2022г. / 13 36ч.
Аз жената
Първата ми зима без суха кожа: Как го постигнах

Вярвам, че трябва да откриваме красотата и плюсовете във всяко едно нещо в живота ни. Да се радваме на всеки ден, да се фокусираме върху предимствата, а не върху недостатъците и мога от опит да споделя, че с такава нагласа, всичко е по-красиво, лесно и носи повече щастие.

Всяка година, в края на летния сезон, чакам с нетърпение зимните месеци. Те идват с едно усещане за уют, което откриваме както в домашната топлина, така и в дрехите, които носим. Да, в края на септември вече нямам търпение да облека меко поло, да сложа любимите си ботуши и да се събуждам сутрин със свежестта, която само студеният въздух може да донесе.

Единственият ми проблем със зимата е сухата кожа. Още от края на септември и първите по-ниски температури започва задълбочаването на един проблем, който се обостря особено много през зимата и ми причинява както дискомфорт, така често и болка.

Природата ми е дала тънка, много бяла и много суха кожа. Откровено се научих да я обичам такава, каквато е, като приех, че просто грижите, които трябва да полагам за нея, са една идея по-специфични.

Моят проблем със сухата кожа през зимата започва от ръцете. Много загрубяла кожа, която с падането на температурите става толкова суха, че се напуква и става на рани. Така всяка зима на подсъзнателно ниво ми е неудобно да се здрависвам (притеснява ме човекът срещу мен, че ще има усещане, че се здрависва със шкурка), всяко измиване на ръцете предизвиква щипене и болка, а това във време на пандемия, в което дезинфектантите се превърнаха в задължителни, внесе меко казано огромен дискомфорт.

Уви, неудобствата на твърде сухата кожа не е само за ръцете – цялата кожа по цялото ми тяло реагира особено силно на студените дни. И е като по учебник – лакти, колена, неприятна на допир кожа по цялото тяло и даже в най-тежките моменти напукване на зони по краката и ръцете.

И докато си мислех, че само аз страдам от този проблем, оказа се, че е повсеместно – една трета от хората в активна работеща възраст и над 60% от тези в по-напреднала възраст се оплакват от суха кожа.

Тоест, мога спокойно да кажа, че знаете за какво говоря.

Проблемът не е само естетически – при сухата кожа става въпрос и за загуба на основната защитна функция. Това нейно състояние я прави много по-уязвима на достъпа на алергени, бактерии, вируси.

Тази зима – първата, в която се справих със сухата кожа

След дълги години на суха кожа, която става особено непоносима през зимата, тази е първата, в която отговорно мога да застана и да кажа, че се справих с проблема. Да, за първи път мисълта за ниски температури не ме ужасява и мога да кажа, че ще бъде удоволствие да се здрависваме.

Първата стъпка за решаване на проблема беше да разбера в какво се корени той – от какво има нужда кожата ми. Най-общо казано, структурата на кожата се състои от клетки на роговия слой, липиди и микробиом. За да преборим сухотата на кожата, нашата задача е да възстановим всеки от тези елементи. Това става с доказано най-ефективните, точно три вида съставки за хидратация на кожата – хидратиращи съставки, липидозаместващи съставки и филмобразуващи съставки. Заедно урея + серамиди + глюко-глицерол имат синергичен ефект и са най-ефективното средство за хидратация към момента.

Когато знаех какво търся, лесно се насочих към конкретните продукти, които още след първите дни използване, хидратираха кожата ми и премахнаха негативните последици и ефекти.

Eucerin 5% UreaRepair Plus, Лосион за тяло с аромат

След първото нанасяне на лосиона за тяло, усетих бързо облекчение – загрубяването се замени с мекота и вече нямам усещане за обтягане на кожата. След първата седмица използване, като аз го нанасям по един път на ден на цялото тяло, усещам кожата си значително по-еластична от преди и определено нямаше спомен от сухотата. Напукването изчезна, а след нанасяне лосионът попива бързо и не оставя лепкави следи. (Дрехите ми нямат вече бели линии от вътрешната страна, оставяни от предишни продукти, които съм ползвала). Серамидите в лосиона за тяло съдействат за укрепването на собствената защитна бариера на кожата и подпомагат превенцията на загуба на хидратация.

Eucerin UreaRepair Plus Пяна за лице и тяло с аромат

Това определено ми е новият най-любим продукт. Аз съм голям фен на всичко, което идва под формата на пяна, тъй като ми е лесно за използване, леко и меко при допир с кожата. Една от причините да харесвам пяната като консистенция е, че почиства без да има нужда от търкане, което принципно ми създава дискомфорт. Аз я използвам за лице, деколте и шия след душ, но може да се нанася и върху цялото тяло. Пяната е подходяща при диабет и зряла кожа, има много добра ефикасност и поносимост дори и при кожа, болна от псориазис или ксероза.

Eucerin пяна

Едно особено важно уточнение, което искам да направя е, че когато търсех продукти с урея, по-голямата част от тях имаха специфична миризма, която на мен лично не ми хареса. Познавайки се, дори и да бях взела такъв продукт, вероятно нямаше да бъда постоянна в ползването му, защото не съм склонна да нанасям нещо по кожата си, което не ми харесва какъв аромат оставя след това.

Eucerin лосион

Проблемът е, че парфюмите са сред алергените и трудно ще откриете нещо за суха кожа, което да мирише добре. Лосионът за тяло и пяната на Eucerin имат парфюмен комплекс, който освен че е с приятен аромат, е и безопасен за суха и раздразнена кожа, а и подобрява възпалението и сухотата.

И с тях грижата за кожата ми стана приятна част от ежедневието ми, която освен че направи тази зима първата без суха кожа, ми създаде усещането за истински приятен ритуал, с който мога да се радвам на хидратирана, еластична и мека кожа.

Коментирай