Здраве и красота

Веган деликатес с покълнал слънчоглед

Вкусната рецепта е дело на нутрициониста Яна Данаилова

01.02.2022г. / 13 40ч.
Аз жената
Снимка: личен архив Яна Данаилова.

Снимка: личен архив Яна Данаилова.

Суровата храна е жива, полезна и неустоимо вкусна. За да ни убеди в това, нутриционистът Яна Данаилова ще ни представи своя любима, лесна и невероятно полезна рецепта за разядка – деликатес от активиран покълнал слънчоглед.

Покълналите семена са едни от най-полезните и чисти „живи“ храни за човешкото тяло. Единственият им недостатък е, че са относително по-скъпи, но слънчогледовите семена са едни от най-достъпните като цена и същевременно не отстъпват на своите събратя по вкус, хранителна стойност и полезност.

Покълналият слънчоглед е изключително богат на протеини, аминокиселини, омега-6 и омега-9 есенциални мастни киселини, витамините А, Е и от група В, както и на минералите калций, магнезий, желязо, фосфор и цинк, които се усвояват много по-лесно от организма в сравнение с печените слънчогледови семки например. Затова най-добрият начин да консумираме слънчогледовото семе е в сурово състояние и след предварително накисване във вода за минимум 4 часа.

Освен да ги консумираме ежедневно като добавка към супи, салати и смути, можем да си направим и чудесни деликатеси от покълнало слънчогледово семе и ароматни подправки и добавки.

Необходими продукти:

  • 250 г сурови белени слънчогледови семки, предварително изкиснати във вода за минимум 4 часа;
  • 1 връзка копър;
  • 1-2 скилидки чесън;
  • 1 ч. л. сол;
  • 1 ч. л. кимион;
  • 3 с. л. кокосово масло;
  • 2 с. л. хранителна мая;
  • 1 с. л. бадемов тахан или друг;
  • ½ лайм или лимон, сокът отцеден.

Начин на приготвяне:

Всички съставки се смилат в блендер или в кухненски робот до получаване на гъста хомогенна смес.

Прехвърля се в купа или кутия и се поставя в хладилник да се стегне за няколко часа.

Сервира се в чиния като разядка, гарнирана със зеленчуци – кръгчета чушки, краставица, селъри, моркови или крекери.

Този деликатес е не само вкусен, но и полезен за здравето и сияйния вид на кожата и косата, за нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт, подпомага обмяната на веществата, помага за укрепване на зъбите и за подобряване дейността на нервната система.

За още съвети за здравословен начин на живот, както и експертни коментари по най-важните и актуални теми за човешкото здраве, нутрициология, физиология, холистична и конвенционална медицина – гледайте здравното предаване „Линия „Здраве“ по Bulgaria ON AIR, всяка неделна сутрин, точно в 09:30 часа.

За Яна Данаилова


Яна Данаилова е магистър по човешка физиология, магистър по хранене и здравен мениджмънт, сертифициран нутриционист и йога учител.

Яна е докторант по икономика и пише дисертация на тема биохрани, както и докторант по физиология, към СУ и БАН, където нейният дисертационен труд е посветен на връзката между храната и ендокринните смущения при човека.

Освен редица квалификации по хранене в международни институции, Яна има квалификация по биоенергия и биокибернетика към Българската академия на науките, председател на Сдружението на нутриционистите в България, член на Американската асоциация по хранене (ANA) и сертифициран преподавател по йога към Международната Йога Асоциация. Яна има редица медийни участия, като отскоро е автор и водещ на предаването „Линия здраве“ по телевизия Bulgaria ON AIR, което се излъчва всяка неделя от 9:30 часа. Яна е автор в редица медии, редовно участва в дискусии на тема здравословно хранене и личностно развитие, както и е организирала множество йога ретрийти, спортни кампове страната, лекции и беседи в училищата на тема „Здравословното хранене на деца мисия възможна“.

Ръководи свой център за здравословен начин на живот „Holistic Lifestyle & Yoga Studio VitaYana“, майка е на 3 деца, от години се храни с растителна храна и е ревностен последовател на тезата на Хипократ „И нека храната бъде наше лекарство, а лекарството наша храна!“

Коментирай
Свободно време