Здраве и красота

10 лека от аюрведа за повече здраве

Но и за повече красота

05.02.2022г. / 12 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки има своите трикове и лекове за повече здраве. Така например, когато страдат от настинка, някои хора си приготвят комбинация от лук и мед, която консумират за по-бързо възстановяване, облекчаване на кашлицата и хремата. Днес в рубриката ни „Здраве и красота“ споделяме няколко средства за добро здраве от аюрведа – индийската философия за здраве и добър живот.

Ежедневната консумация на нар или сок, приготвен от него е полезна за здравето на сърцето, както и за хората, които страдат от ниско кръвно налягане.

Сдъвкването на няколко листа свеж босилек след хранене, благоприятства храносмилането, но също така се смята, че намалява риска от образуването на киселини и язви.

Комбинация от 2 чаени лъжички мед в комбинация със същото количество сок от джинджифил, спомага за облекчаване на кашлицата и възпаленото гърло. Ако страдате от лошо храносмилане или запек, преди закуска хапвайте половин чаша сварено цвекло.

Аюрведа ритуали за повече здраве

Консумацията на комбинация от фурми, мляко и гхи, намалява риска от анемия.

Намачкайте малко количество домат и добавете към него куркума, за да се получи гъста каша. Тази смес спомага за стягане на кожата на околоочния контур и намалява тъмните кръгове. След като маската престои върху предварително почистена кожа 10-15 минути се изплаква с хладка вода и се нанася подходяща козметика.

Аюрведа грижи за красива кожа

Комбинация от ½ чаша приятно топла вода с ½ чаена лъжичка сол и ¼ чаена лъжичка куркума на прах се използва като гаргара при възпалено гърло. След като сте си направили гаргара в рамките на 30 минути се опитайте да не приемате храни и напитки.

Ако страдате от подуване на стомаха и корема, газове, пригответе си отвара от копър или сдъвчете малко количество от него.

Свързани статии

Чаша вода с малко пресен лимонов сок подобрява храносмилането и действа тонизиращо и на черния дроб. За тази напитка се смята, че помага и при високо кръвно налягане.

Лавандуловото масло поставено в аромалампа, дифузер или масажирано върху кожата в комбинация с друго базово масло, се смята, че може да помогне за облекчаване на стреса, мигрената и главоболието.

За пресния сок от ананас, освен че спомага за изгарянето на излишните калории, се смята, че може да помогне и за облекчаване на кашлицата, благодарение на съединението бромелаин, което се съдържа в ананаса.

Коментирай