Здраве и красота

Защо детокс диетите не работят, дори могат да са опасни?

Потенциални вреди от детоксикиращите диети и защо не са толкова полезни, колкото се смята

21.02.2022г. / 05 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Детокс диетите се радват на голяма популярност. Хората вярват, че за кратък период от време могат да прочистят организма си от токсини, да подобрят здравето си, дори да отслабнат. Често детокс диетите са базирани на краткосрочни цели. Могат да включват дълги периоди на течни храни, сокове, растителни менюта. Нерядко се включват и периоди на гладуване.

6 начина за натурален детокс на тялото с храна

Детоксикиращите диети обещават прочистване на организма от потенциални вредни токсини, задържащи се в тялото. Организмът ни обаче не се нуждае от подобни диети, защото има своя собствена система за пречистване, благодарение на черния дроб, бъбреците и кожата, според Medical News Today.

Статията има информативен характер. Преди да предприемете хранителен режим е добре да се консултирате с лекар.

Тези диети могат да имат дори потенциален негативен ефект върху организма, защото понякога са твърде рестриктивни и предизвикват стрес в тялото.

Не съществуват конкретни доказателства, които да показват, че детокс диетите наистина прочистват или имат някакви положителни ефекти, пише healthdigest.com. Според анализ на данни от проучвания, събрани през 2015 година и публикувани в Journal of Human Nutrition, ефектите от детоксикиращите диети са силно ограничени и непотвърдени.

4 стъпки за захарен детокс

Детокс диетите могат дори да имат потенциално вреден характер за здравето.

Детокс диетите са безполезни и ненужни. Някои от тях могат да навредят повече, отколкото да помогнат. Според wired.co.uk, детокс диетите могат да увеличат риска от бактериални инфекции, да отслабят имунната система, да повлияят негативно върху състоянието на чревния тракт и бактериите в червата.

Ограниченият прием на калории може да отслаби имунитета, да намали енергията в тялото и да постави в риск здравето, излагайки организма на податливост на вирусни и бактериални инфекции.

Изданието wired.co.uk се позовава на мнението на диетолога Рейчъл Ланк, която съветва хората, които искат да пречистят и детоксикират тялото си просто да наблегнат на повече вода, плодове и зеленчуци в храненето си всеки ден. Те са здравословната опция, ако искате да разтоварите организма си от натрупани токсини и тежки вредни храни.

Малки стъпки за всекидневен детокс на тялото

Добавете повече пресни плодове и зеленчуци и намалете консумацията на мазни, пържени храни, готови продукти, съдържащи хидрогенирани и трансмазнини, тесто, рафинирано брашно, захари и сродните им продукти.

Коментирай
Свободно време