Здраве и красота

Защо аминокиселината L-аргинин е важна за здравето?

И кои храни са богати на нея

23.02.2022г. / 06 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

За да бъдем в добро здраве, ние се нуждаем освен от полезни витамини, минерали и мазнини, и от аминокиселини, като L-аргинин. Условно това е есенциална и протеиногенна аминокиселина. Аргининът е градивният елемент за синтеза на протеин в тялото. Въпреки че телата ни го синтезират, количествата не са достатъчни, за да отговорят на метаболитните нужди при определени здравословни състояния. Ето защо в някои случаи, лекуващият ви лекар може да ви предпише допълнителен прием на аминокиселината.

Хубавото е, че може да си я набавим и чрез консумацията на редица полезни храни като телешко и пуешко месо, яйца, пилешко месо, тиквени семки, сусам, орехи, бадеми, млечни продукти, кокос и други.

Причини да ви се ядат солени храни и как да го предотвратите

Може да помогне при високо кръвно налягане

Според западни изследвания аминокиселината може да помогне за понижаване на нивата на систоличното и диастоличното кръвно налягане при хора страдащи от хипертония, но и при бременни жени с хронична хипертония.

Спомага за намаляване на тревожността

Според някои западни учени L-аргининът притежава антистрес и адаптогенни свойства, които помагат за намаляване на тревожността. Изследванията показват, че се намаляват хормоналните реакции на стрес при хора с тревожност.

Какво трябва да направите, ако имате ускорен пулс?

За по-устойчива имунна система

Аминокиселината може да помогне за засилване на имунното здраве чрез стимулиране на лимфоцитите (белите кръвни клетки). Вътреклетъчните нива на l-аргинин пряко влияят върху метаболитната годност и капацитета за оцеляване на Т клетките. Това са вид бели кръвни клетки, които са от решаващо значение за антитуморните отговори.

Свързани статии

Може да намали риска от диабет и свързаните с него усложнения

Аминокиселината L-аргинин може да помогне за предотвратяване на диабет и свързаните с него усложнения, показват изследвания. Диабетът се свързва с намалени плазмени нива на аргинин. Според западни учени, аминокиселината може да бъде ефективно средство за подобряване на ендотелната функция при хора със захарен диабет. Също така L-аргининът може да противодейства на увреждането на клетките и да намали дългосрочните усложнения на диабет тип 2. Не на последно място се смята, че подобрява инсулиновата чувствителност.

5 скрити признака на стрес

Може да помогне за отслабването

Доказано е, че L-аргининът стимулира метаболизма на мазнините. Смята се, че аминокиселината променя баланса на енергийния прием и разход в полза на загубата на излишните мазнини. Също така регулира кафявата мастна тъкан и намалява натрупването на бяла мазнина в тялото.

Коментирай