Здраве и красота

Защо косата се къдри и добива фриз ефект?

Как да подобрите вида на изтощената коса

22.02.2022г. / 05 27ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако косата ви е права по природа, но е започнала да се къдри, да бухва и да се начупва от време на време, вероятно гледката ви притеснява. Сигурно се чудите какво се случва с косата ви и защо се променя текстурата на косъма. Косата е показателна за външното и вътрешното състояние на организма, което ѝ се отразява. Къдрещата се и бухваща коса обикновено е суха. Ако вашата не е била такава преди, значи нещо предизвиква сухота в косъма, а като следствие се появява този фриз ефект, къдренето и начупването.

Коя съставка в козметиката ви трябва, ако имате суха коса

Ако косъмът се погледне под микроскоп, върху него ще се видят множество миниатюрни люспи, наподобяващи формата на шишарка. Когато косата е добре хидратирана и не е суха, тези люспи са пригладени и косъмът изглежда лъскав, пада тежко от корена до върха, не се начупва. Когато люспичките са щръкнали, това означава, че косата е суха и увредена, от което произтича този фриз ефект, според Стив Уолдман, специалист коафьор, цитиран от healthline.com.

Има редица фактори, които могат да повлияят на косата, да я пресушат, дехидратират и увредят. Тези фактори я карат да изглежда щръкнала, бухнала, начупена и дори къдрава без да е такава по природа. Влажността е единият фактор. Високата влажност в комбинация с горещ въздух може да накара косата да се накъдри и да бухне, ако е суха. Когато въздухът е горещ и влажен, това кара косъмът да набъбне и да стане къдрав. Използването на нагряващи инструменти за коса, както и стилизиращи средства също може да направи косата суха, къдрава и начупена.

Маски за суха и увредена коса с натурални съставки

Как да укротите начупената коса с фриз ефект?

За щастие има множество продукти, които укротяват къдравата, бухнала коса с фриз ефект. Те са дълбоко хидратиращи и помагат за изглаждането и регенерирането на косъма. Предотвратяват увреждането и намаляват последиците от сухотата в косъма.

Ако косата ви страда от сухота и разбирате за това по нейния променен външен вид, наблегнете на продукти за дълбока хидратация. Използвайте и натурални маски с хидратиращи продукти за косата няколко пъти на седмица. Не забравяйте и за продуктите за термозащита, които предпазват от изсушаване по време на сушене и оформяне на прическата.

Тихи признаци, че косата ви се нуждае от определени витамини и минерали

Хидратиращите балсами и маски са от огромно значение за сухата коса, защото предотвратяват накъсването на краищата, заплитането им и начупването на косъма по средата. Подхранвайте косъма колкото се може повече с подходящите продукти и ограничете употребата на изсушаващи и нагряващи уреди.

Коментирай