Здраве и красота

Защо е опасно да ползвате общ твърд сапун?

Споделянето на сапуна крие рискове за здравето, макар да се ползва от членове на семейството

26.02.2022г. / 05 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Твърдият сапун е класика в измиващите продукти, който се използва също толкова често и редовно, колкото и течните варианти. Той обаче трудно може да бъде забелязан в обществени тоалетни и бани на хотели, например, защото има някои здравословни рискове, свързани със споделянето на твърдия сапун, макар и антибактериален.

Защо не трябва да използвате течен сапун върху лицето си?

Защо споделянето на твърдия сапун не е добра идея от здравословна гледна точка?

Въпреки че звучи логично антибактериалният сапун да е безопасен за употреба от повече от един човек, това не е съвсем така. Но в същото време има и начини да направите споделянето на сапуна безопасно. Използването му от няколко човека в домакинството не е чак толкова рисково, колкото звучи, защото има някои трикове, с които да увеличите безопасността при употребата му.

Според едно проучване от 2006 година, публикувано в Indian Journal of Dental Research, цитирано от livestrong.com, се установява, че по повърхността на твърдите сапуни се задържат до 5 различни вида бактерии и микроби. Сред най-честите са ешерихия коли, салмонела, шигела, ротавирус, стафилокок, норовирус.

По-скорошно изследване от 2015 година, публикувано в American Journal of Infection Control установява, че в болнични условия 62% от твърдите сапуни са замърсени с подобни бактерии, докато само 3% от течните сапуни имат бактериално замърсяване. Ето защо течните сапуни са по-безопасният вариант. Рискът от замърсяване и разпространение на бактерии при тях е значително по-малък, дори минимален.

Домашен течен сапун с етерични масла

Но това не означава, че вкъщи не можете да използвате безопасно твърд сапун. Ако той е вашият избор, ето как да го използвате по безопасен начин, така че да не пренасяте бактерии и микроорганизми на другите членове на домакинството.

1. Изплаквайте сапуна.

Ако сте приключили с употребата на сапуна, не забравяйте да го изплакнете добре от пяната. Много често бактерии и микробите по него се задържат именно в пяната, която е останала от вашите ръце и тяло. Ето защо, ако изплаквате сапуна, ще намалите значително риска от пренасяне на микроорганизми. Изплаквайте го и преди да го използвате по други части на вашето тяло, най-вече лицето.

Домашни сапуни с билки, цветя и етерични масла

Свързани статии

2. Разпенвайте сапуна.

Когато ползвате сапуна, по неговата повърхност остават микроорганизми и микроби. За да го почистите, просто разпенете допълнително сапуна под течаща вода, след това го изплакнете. Така ще премахнете остатъците от мръсотия по повърхностния му слой.

Кастилски сапун – богат на масла

3. Оставете го да изсъхне на въздух.

Избягвайте да затваряте сапуна в сапунерка. След като сте го изплакнали добре е важно да го оставите да изсъхва на въздух. Така влагата в него намалява, а заедно с нея намалява и рискът от размножаване на бактериите, които обичат влажна среда.

Коментирай