Здраве и красота

Съвети срещу отпускането на гърдите

Как да намалим риска от увисване

01.03.2022г. / 16 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Женските гърди са красиви, но и деликатни. Много са факторите, които могат да увредят тяхната стегнатост, структура, повдигнат вид. Формата и размерът на гърдите се определят преди всичко от генетичните особености, но някои допълнителни фактори могат да им повлияят негативно и да ги накарат да се отпуснат и увиснат преждевременно. Сред тези фактори са начин на живот, вариране на теглото, често напълняване и отслабване, бременност и кърмене, хормонални проблеми, недостатъчно добра грижа, стареещи процеси, според healthline.com.

Здрави и „млади“ гърди за по-дълго

Увисването на гърдите е най-големият женски кошмар. Гърдите са съставени предимно от мастна и жлезиста тъкан, като между тях има специфични връзки, поддържащи тъканите. С възрастта и с наличието на споменатите фактори, връзките между тъканите могат да се разхлабят, което да доведе до увисването на гърдите. С напредване на възрастта се губи еластичността на кожата в цялото тяло, което се отразява и на гърдите.

За да предпазите гърдите си от отпускане е добре да предприемете някои превантивни мерки, които намаляват риска от увисване на гърдите.

Носене на правилния сутиен

Едно от най-важните неща, които трябва да направите за гърдите си дълго преди да са показали признаци на увисване, е да ги подкрепите с подходящ сутиен. Специално разработените сутиени, осигуряващи стабилна подкрепа за гърдите, са от особено значение за превенцията на увисването и отпускането. Те са разработени така, че да паснат идеално на размера и формата на бюста чрез правилно прилягане.

Гърдите ви искат да ви кажат нещо за здравето – чуйте ги!

Трябва да се има предвид, че размерът и формата на сутиена също варират с времето. Ако носите един и същи модел и размер сутиен години наред, защото ви е удобен, това може да се окаже вредно за гърдите ви. Сутиенът трябва да е съобразен с актуалния размер и форма на бюста, тъй като гърдите също се променят с времето, според WebMD.

Според healtline.com, тютюнопушенето е фактор, който уврежда гръдната тъкан. Ако пушите, добре е да откажете цигарите. Те допринасят за увреждането на еластина и колагена в кожата, което се отразява и върху гърдите. Пушенето и никотинът са сред най-сериозните виновници за унищожаването на колагеновите и еластиновите молекули в съединителната тъкан в цялото тяло. Това включва и гърдите.

Правете упражнения за добра стойка

Упражненията са незаменими в стягането на мускулатурата и кожата. Те са средство да предпазите гърдите си от увисване, ако започнете да практикувате повече двигателна активност достатъчно рано. Тренировките помагат и да поддържате сравнително стабилно телесно тегло без драстични колебания, които да предизвикат отпускане на кожата и гръдната тъкан.

8 неща, които гърдите ви се опитват да ви кажат

Свързани статии

Упражненията за стягане конкретно на гръдните мускули са от огромно значение. Това са лицеви опори, планк, вдигане на тежести от легнало положение. Те са полезни за превенцията на увисване на гръдната тъкан, защото стягат подлежащата мускулатура, според healthline.com.

Редовните упражнения и тренировки не само за гърди, но и за цяло тяло, подобряват стойката, което също допринася косвено за подпомагането на добрия външен вид на гърдите. Прегърбването е вредно за гръбнака, което пък се отразява на всяка тъкан в тялото, включително на гърдите. Упражненията подобряват стойката и поддържат здравето и състоянието на гърдите, според verrywellfamily.com, цитиран от healthdigest.com.

Коментирай
Здраве и красота