Здраве и красота

10 реалистични фитнес цели, които да си поставите

Избягвайте нереалистичните цели, защото намаляват мотивацията

04.03.2022г. / 11 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато решите да отслабнете или да стегнете фигурата си, да развиете мускулатурата си и да намалите размера на дрехите си, вероятно си поставяте някакви фитнес цели. Една от грешките, които повечето хора правят, е да си поставят нереалистични фитнес цели. Така разочарованието от непостигнатите успехи ги връхлита бързо и те губят мотивация. Едно от най-трудните неща е да останете мотивирани и да превърнете движението, упражненията и тренировките в редовна и неизменна част от ежедневието ви.

Фитнес грешки, които някои майки правят след раждането

За да не се отказвате от тренировките си, за да не губите мотивация и да не се лишавате от всички положителни ефекти, които двигателната активност има върху тялото, вижте няколко съвета за това как да си поставите реалистични фитнес цели.

1. Тренирайте 12 дни от месеца.

Като за начало си обещайте да не пропускате тренировка, но не всеки ден и не 6 дни в седмицата. Не се изтощавайте и не превръщайте тренировките в задължение, което мразите. Започнете с 12 тренировки на месец. Това прави разпределението примерно по 3 тренировки на седмица. През това време ще свикнете, ще усетите как се чувства тялото ви, какъв е ефектът върху психиката ви. Ще си дадете плавно време за преход от заседнал към активен начин на живот.

2. Тичайте по един километър в продължение на 6 седмици.

За да не намразите тичането, а и за да не се нараните, тичайте по малко в продължение на 6 седмици. Не се хвърляйте веднага да тичате 10 км. Това не само ще ви демотивира, защото ще ви изтощи до краен предел, но и може да се нараните.

10 неща, които никога да не правите във фитнеса

3. Опитвайте по една нова тренировка всяка седмица.

Не е задължително да стоите във фитнеса, ако това не ви е приятно. Има толкова много спортове и тренировки, сред които да изберете най-добрата за вас. Добре е да предизвиквате тялото си с различни тренировки. За да разберете какво най-много ви допада, опитвайте по нещо ново всяка седмица.

4. Правете по 10 хиляди крачки всеки ден.

Това число може да звучи като недостижима цел, но всъщност не е така. Ако опитате да ходите повече пеша и да не използвате транспорт, ще видите колко бързо всъщност се правят 10 хиляди крачки. Ходенето пеша има много ползи за здравето и може да ви помогне да тонизирате цялото тяло.

5 домашни упражнения, които конкурират ходенето на фитнес

5. Правете N на брой лицеви опори за 1 месец.

Изберете си число и си обещайте да го изпълните. Лицевите опори са прекрасно упражнение за цялото тяло. С него се изгарят доста калории и се стягат всички групи мускули. Включвайте лицевите опори в тренировките си по-често.

Коментирай