Здраве и красота

Комбинации с кисело мляко за силни мускули

Вкусни и полезни

18.03.2022г. / 09 56ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Киселото мляко е една от най-полезните храни, подходяща за консумация по всяко време на деня. За спортуващите (и не само) то е източник на протеини, които осигуряват енергия, подпомагат развитието на мускулите.

Киселото мляко се комбинира добре с редица други полезни храни, за добра фигура и здраве. С него може да си приготвим вкусно смути добавяйки банан, фъстъчен тахан. Напитка за енергия и ситост, богата на важни хранителни елементи.

Вижте още няколко здравословни комбинации с кисело мляко за силни мускули.

Кисело мляко, горски плодове и бадеми

Чудесна комбинация за закуска. Тя ни осигурява млечни и растителни протеини, фибри, антиоксиданти и здравословни мазнини, заедно с калций, витамин D и магнезий. Горските плодове са с малко калории и захар, но богати на антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото. Така се ускорява възстановяването на мускулите, като се насърчава тяхното здраве, както и това на костите.

Защо е добре да ядете салатата след вечерята?

Кисело мляко и семена от чиа

Семената от чиа съдържат фибри и омега-3 мастни киселини. Осигуряват ни ситост, енергия и са полезни за здравето на мускулите, сърцето, кожата. Важните омега-3 мазнини спомагат за намаляване на възпалението и подобряване на възстановяването на мускулите. Освен това съдържат и калий и магнезий, подпомагащи изграждането на мускулите. В купичка с кисело мляко добавете 2-3 чаени лъжици семена от чиа. Дайте им около 10-15 минути (или повече) да набъбнат и може да добавите мед, плодове, ядки, канела, смляно ленено семе.

Какво се случва, ако ядете горски плодове всеки ден?

Кисело мляко и киноа

Киноата не съдържа глутен, но е богата на растителен протеин. Тя спада към групата на сложните въглехидрати с високо съдържание на фибри, като осигурява на мускулите енергия под формата на гликоген за по-голяма издръжливост. Тук може да видите една идея за закуска с киноа, която да приготвите с кисело мляко вместо с прясно.

Свързани статии

Кисело мляко, нахут и тиквени семки

Чудесно хапване. Киселото мляко съдържа здравословни мазнини, фибри, протеини, магнезий, калий, желязо и калций. Тиквените семки ще ви осигурят цинк, полезни мазнини, които засилват имунитета. В допълнение може да добавите свеж зеленчук като краставица, репички, лук.

Полезни храни, които да добавите към овесената каша

Кисело мляко, нар и ядки

С тази комбинация си осигурявате не само протеини, фибри и антиоксиданти, но и важни минерали за спортуващите като желязо, магнезий, здравословни мазнини и растителни протеини. Нарът изобилства от антиоксиданти, които спомагат за бързото възстановяване на мускулите, но и засилват имунитета. Може да добавите ядки като шамфъстък, орехи, бадеми, кашу, лешници.

Коментирай
Свободно време