Здраве и красота

Сок от целина – какво се случва, ако го консумирате всеки ден?

Ползи за здравето от пресния сок от целина

21.03.2022г. / 05 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Целината е прекрасен и много полезен зеленчук. Тя е част от всяка диета за отслабване и за повече здраве, защото е едновременно бедна на калории и много богата на ценни хранителни вещества. От целината може да се направи превъзходен пресен сок, който има множество ползи за организма и здравето. Той се приготвя чрез пресоване и прецеждане.

Ако имате сокоизстисквачка, задължително трябва да включите целината в рутината си с пресните сокове всеки ден. Той съдържа витамините А, С и К, както и изобилие от минерали, сред които калций, магнезий, цинк. Сокът от целина е много беден на калории. В една чаша се съдържат едва около 40 калории. Той обаче е много богат на фибри. Дори съдържа и около 2 грама протеин, според WebMD.

Сок от кактус и неговите ползи за здравето

Сокът от целина има свойството да потиска възпалението в тъканите, да стимулира отслабването, работата на червата, а всичко това вкупом понижава риска от някои хронични заболявания, според everydayhealth.com.

Какво се случва в тялото, ако пиете сок от целина всеки ден?

Добра хидратация

Пиенето на повече течности е важно за поддържането на организма добре хидратиран. Сокът от целина може да допринесе в този важен кръговрат. Ако редовно включвате пресен сок от целина в храненето си, това ще донесе не само по-добра хидратация на тялото, но и ще ви зареди с витамини и минерали.

Повече енергия

Сутрин чашата с кафе сигурно е един от основните ви източници на енергия. Но сокът от целина може да го замести, като един по-здравословен вариант, даващ много енергия. Той съдържа жизненоважни вещества, като калций, калий, витамин С и бета-каротин, които според healthline.com са прекрасен начин да дадете енергиен тласък на организма си.

Какво се случва в тялото, ако пиете сок от ананас всеки ден?

Подсилва имунната система

Сокът от целина е богат на антиоксиданти и витамин С в доста добри количества. Това според verywellfit.com е много важно за добрите функции на имунната система. Според изследване от 2017 година, публикувано в списание Nutrients, редовното консумиране на сок от целина може да допринесе за клетъчните функции и да повиши имунитета, правейки имунната система по-адаптивна и по-ефективна.

Ще се заредите с повече фибри

Фибрите са важни за функциите на червата и храносмилателната система. Те обаче имат голям принос в контрола на кръвната захар, кръвното налягане, холестерола. Фибрите дават ситост и енергия задълго. Освен това могат да облекчат запека.

Диуретичен ефект

Сокът от целина има диуретичен ефект, което означава, че увеличава обема на отделената урина. Това е много важно за здравето на бъбреците. Повишената диуреза допринася и в превенцията на инфекции на пикочните пътища.

10 здравословни причини да пиете сок от череши

Контрол на кръвното налягане

Сокът от целина е много богат на калий и магнезий. Тези минерали са ценни за функциите на сърдечносъдовата система, като допринасят в контрола и баланса на кръвното налягане.

Потиска възпалението

Сокът от целина има противовъзпалителен ефект. Той потиска възпаленията в клетките и тъканите, като по този начин намалява риска от хронични и възпалителни заболявания.

Коментирай
Свободно време