Здраве и красота

Полезни стратегии за изграждане на здравословни навици на хранене

Как да превърнете здравословното хранене в начин на живот

26.03.2022г. / 05 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Диетата обикновено не е добра стратегия както за отслабване, така и за изграждане на здравословни навици в храненето. Да си на диета за цял живот звучи повече от стресиращо. А и не е възможно да се спазва за такъв дълъг период от време, защото като човешки същества ние се изкушаваме от всички вкуснотии, които ни заобикалят всеки ден. Една от най-честите предпоставки за провал в спазването на хранителен режим и диета е именно впускането в твърде много рестрикции и забрани, които водят първо до психически и емоционален провал, а след това и до физически.

Най-големите грешки при нисковъглехидратна диета

За да контролирате успешно не само теглото, но и здравето си, опитайте се да изградите някои базови здравословни навици в храненето си всеки ден. Те ще ви помогнат да превърнете този стил на здравословно хранене в начин на живот. Така няма да се чувствате силно ограничени, както при спазване на краткосрочна диета. Освен това ще подобрите визията си, теглото си и здравословното си състояние.

Как да успеете да изградите здравословни навици на хранене? Ето няколко стратегии, които може да ви помогнат.

Подхранвайте червата си, грижете се за тяхното състояние

Здравето на червата е от решаващо значение за това как обработваме и усвояваме хранителни частици, елементи на макро- и микрониво. Ако червата ни са здрави, ако полезните бактерии в тях са жизнени, достатъчно на брой и в добро състояние, нашият метаболизъм ще работи по-добре. Затова правете всичко възможно да подхранвате подобаващо микробиома си. Това става най-добре чрез ферментирали храни, богати на пробиотици (кисело мляко, кисело зеле, кисели краставички, туршии, кефир, кимчи) и добавяйте колкото се може повече фибри (плодове, зеленчуци, ядки, семена, бобови култури).

Грешки, които не знаете, че правите с диетата си

Закусвайте с богата на протеини, полезни мазнини и въглехидрати порция

Закуската е най-важното хранене за деня. Тя трябва да е едновременно питателна, хранителна, да дава много енергия, но и да спомага за балансирането на кръвната захар още в самото начало на деня. В този смисъл трябва да се откажете от старите си навици – препечени филийки от бял хляб, палачинки със сладко, шоколад, кексчета, пържени яйца с бекон и други подобни нездравословни типове закуски.

Вместо това заредете тялото си с полезни мазнини (авокадо, варени яйца, ядки и семена), пълнозърнести храни (например овесени ядки), неподсладено кисело мляко, маслини, пълнозърнест хляб. Всички тези опции ще ви дадат ситост, енергия, ще балансират сутрешните нива на кръвна захар и инсулин, които са много важни за цялостния метаболизъм.

Включвайте по-често рибата в храненето си

Рибата е източник на незаменими и ценни мазнини. Омега-3 мастните киселини са особено важни за правилното делене на клетките, за регенерирането им, за контрола на кръвната захар и холестерола, за сърдечносъдовата функция, за мозъка. Замествайте консумацията на месо и други нездравословни храни, с които сте се хранили преди, с риба. Правете го 2-3 пъти на седмица.

5 метода за отслабване, които не действат

Хидратирайте се мъдро

Пиенето на повече течности за повече здраве не означава да пиете каквито напитки ви паднат. Газираните напитки, соковете, дори плодовите, не са особено добра стратегия. Мъдрото и разумно хидратиране е ключово за здравето и фигурата. Пийте повече вода и неподсладени напитки. Супите също са добра опция за хидратация. Избягвайте да добавяте захар и сметана в кафето и чая си.

Свързани статии

Ограничете прозореца си за хранене

Ако сте свикнали да се храните през повечето време от денонощието, време е да преобърнете този стил. Стеснете прозореца си за хранене. Направете си рамка за хранене от 12 часа, като през останалото време е добре да не приемате храна. Вие определете кога ви е най-удобно да „отворите“ прозореца си за хранене. Така ще предизвикате организма си да ускори метаболизма в периода, в който няма да приемате храна.

Планирайте междинните си закуски

Много често междинните закуски са нещото, което ви проваля в диетата. Ако не бъдат предварително обмислени, те могат да внесат изключително много излишни калории към храненето за деня. Така неусетно приемате повече калории, отколкото мислите и отколкото трябва, а това е и в основата на провалите в контрола на теглото.

Възможни причини за внезапно отслабване

Коментирай
Свободно време